Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření v páře

27. 10. 2011 | Škola vaření
Vaření v páře pochází z Číny, kde je známé už tisíce let, a mnohými vědci začíná být právem považováno za trend budoucnosti. Je to jeden z vůbec nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů, protože horká pára na rozdíl od ponoření ve vodě nebo smažení respektuje přirozenou strukturu potraviny. Výhodou také je, že pokrmy neztrácejí důležité živiny a vitamíny a tím dodávají tělu plnohodnotné potraviny prospívající zdraví. Jde o jemné neagresivní vaření, které zachovává až o 50 % více vitaminů a minerálních látek, než při běžné úpravě potravin.

Zelenina, maso, ryby, brambory a další potraviny neleží ve vodě, a proto v ní neztrácejí své důležité živiny, a tím i šťáva zůstává uvnitř potraviny. Také barva a tvar zůstávají zachovány a hlavně podporují přirozenou chuť, proto není potřeba přidávat do jídel vařených v páře mnoho koření nebo soli. Většinou se nedává ani žádný tuk, a proto je parní hrnec jednou z nejlepších pomůcek nejen pro zdravé hubnutí, ale také pro jiné typy zdravotních diet.

Dokonce k vaření v páře nemusí být potřeba žádný speciální hrnec, takže když ho doma nemáte, stačí ten běžný s pařákem na knedlíky. Do něho nalejete přiměřeně vody, vložíte pařák a na něj maso či jiné potraviny. Samozřejmě je lepší, když si zakoupíte přímo ten speciální na vaření v páře, ale jako rychlá alternativa poslouží i klasický s pařákem. I ten totiž umožní zachování většiny hodnotných vitamínů a minerálů, vaření dietních jídel bez tuku a soli a potraviny si zachovají svoji přirozenou chuť. Ovšem ale už musíte hlídat, aby nevyvřela voda, což u speciálního nemusíte.

Pokud si ale zakoupíte přímo hrnec na vaření v páře, potraviny nebudou rozmočené a navíc se takový hrnec snadno myje. Také v něm můžete uvařit kompletní jídlo bez dozoru a bez rizika převaření, a tím  můžete svůj čas věnovat čemukoliv jinému. Většina takových hrnců má tři nádoby, kde lze vařit najednou více druhů potravin. Další velkou výhodou je, že je velmi malá spotřeba vody a také elektřiny, protože ve spodní části hrnce je nádoba na vodu s topným tělesem, která funguje jako vyvíječ páry. Hned nad tím je sběrná miska na šťávu, která se uvolňuje během vaření a na ni se staví napařovací nádoby.

Pokud budete skládat potraviny do těchto nádob, ponechávejte dostatečné místo pro cirkulaci páry. Při vaření v parním hrnci používejte přibližně stejně velké kusy potravin, abyste si zajistili stejnoměrné provaření. V nádobě se nejčastěji připravují pokrmy z kuřecího masa nebo ryb, ale také různé druhy zeleniny a brambory. Do dolní nádoby vkládejte ty větší kusy potravin, například maso a do horní nádoby ty menší, třeba zeleninu a brambory. Během vaření se nedoporučuje otevírat často pokličku, protože dochází k úniku páry, a tím se prodlužuje doba vaření. Také je dobré třeba maso předem několik hodin marinovat, aby bylo vláčné. Ale třeba mraženou zeleninu můžete vařit bez předchozího rozmrazení. Jedinou nevýhodou vaření v páře je, že na mase nebudete mít tu křupavou kůrčičku, jedině před dovařením dát na 10 minutek do klasické trouby nebo na gril k dopečení.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

my vaříme v páře brambory a rýži..zeleninu..maso ne...Hrnec už asi 3roky nepoužívám, ale vařím v mikrovlnce, tam je to bez dolévání vody a bez dozoru opravdu..Brambory pro 4osoby..8minut a rýže 9min...a je uvařeno...Smajlíkzelenina-květák,brokolice- minutu
Obrázek uživatelky
profil
brambory a zeleninu vařím na pařáku, který byl přiložen k tlakovému hrnci. Chuť je výborná, ale maso na tom nedělám.
Článek pěkný!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nepřidám - doma ho máme už pár let (a značkový), ale v podstatě už ho vůbec nevyužívám. Není pravda, že v něm můžu vařit bez dozoru, protože je většinou potřeba dolévat do nádržky vodu. Taky čištění mřížky na které leží potraviny není úplně ideální a snadné. A celá rodina se shodneme na tom, že brambory nám mnohem víc chutnají klasicky vařené Smajlík. Parní hrnec bych brala jako pomocníka pro někoho, kdo musí ze zdravotních důvodů dodržovat dietu nebo chce žít vyloženě zdravě Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Vařím v páře už roky a srovnat chuť jídla na páře a bez je nemožné. Ta chuť je úplně jiná, lepší Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já ho mám a je super. Brambory z něj mají výbornou chuť, nedá se to srovnat s vařením ve vodě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles