Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázvor - všestranná bylinka

9. 02. 2012 | Škola vaření
Zázvor pochází původem z Asie. Je to nejen dobrá bylinka na různé neduhy, ale také výborné koření, které používáme při přípravě různých jídel. Zázvor můžeme pěstovat doma jako pokojovou nebo na zahrádce ve skleníku nebo fóliovníku. Rostlinka se pěstuje především kvůli svým oddenkům. Množí se na jaře řízkováním z oddenků rostliny.

Doma vysazujeme zázvor do většího květináče s kvalitním a dobře propustným substrátem. Jeden centimetr pod povrch zeminy uložíme řízek zázvoru. Očko musí směřovat směrem nahoru, zasypeme květináč zeminou, umístíme do světlé a teplé místnosti. Substrát udržujeme vlhký a oddenky brzy vyraší. Rostlina nesnáší přímé slunce, proto ji umístíme do stínu, jakmile se objeví první výhonky.

Zázvor zaléváme denně na misku nejlépe vlažnou vodou. Rostlinku pravidelně přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny. Stejně jako v květináči můžeme zázvor pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Vyžaduje dobře živenou a propustnou půdu, hlavně na zahrádce by neměla půda obsahovat kameny, aby se oddenky při růstu neponičily. Na jaře rostlinky sázíme z oddenků, připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy. Na podzim omezíme zálivku a zatažené oddenky vybereme ze zeminy a zpracováváme.

Zázvor a jeho léčivé účinky


Zázvor je výborná bylinka, která se používá při žaludeční nevolnosti, střevních infekcích a zánětech slinivky. Pomáhá při nachlazení a dráždivém kašli. Snižuje cholesterol v krvi. Působí jako prevence civilizačních chorob. Pomáhá jako prevence při nevolnosti v dopravních prostředcích.

Zázvor v kuchyni


Tuto všestrannou bylinku můžeme konzumovat v různých podobách. Zázvorový čaj uleví od bolesti a také příjemně osvěží. Také se připravuje zázvorový drink v kombinaci s alkoholem. Zázvor se může kandovat a také nakládat. Používá se jako přísada do pečení, hlavně o Vánocích se připravují tolik oblíbené zázvorky. Hodí se k rybím a drůbežím pokrmům, dodá jim příjemnou kořeněnou chuť.Také může zázvor použít při přípravě různých omáček. Je také nedílnou surovinou při výrobě zázvorového piva. Zázvor posiluje imunitu, je to výborná bylinka, která pomáhá v každém ročním období.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nenapadlo mě, že by mi mohl vyrůst i v květináči. Vyzkouším. Smajlík

Taky piju podobný "lektvar" jako mamamia, je to super.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nedám na něj dopustit , kousky zázvoru nakrájet do sklenice, přidat med a šťávu z citronu , uzavřít dát do lednice a každý den lžičku i dvě....prevence...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článek, piju čaj ze zázvoru, přidám med, paráda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles