Použité suroviny receptu Křenová omáčka s uzeným masem:
500 g uzeného masa nejlépe krkovice, kýta nebo jazyk
| 250 ml smetany
| asi lžíce hladké mouky
| sůl
| strouhaný křen
| plátek masa
Postup přípravy receptu Křenová omáčka s uzeným masem:
Uzené maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Po deseti minutách varu slijeme a znovu zalijeme vodou (nejlépe vařící) a maso uvaříme do měkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uložíme do tepla. Vývar z uzeného masa naředíme trochu vodou a přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Smetanu smícháme s hladkou moukou, přidáme špetku soli, rozkverláme a za stálého míchání vlijeme do vývaru. Vsypeme strouhaný křen a promícháme. Vložíme máslo. Znovu vrátíme na plotýnku a uvedeme do varu a zvolna provařujeme asi čtvrt hodiny. Mícháme. Můžeme přisolit, ale vývar bývá dost slaný. Plátky uzeného masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s jemným kynutým knedlíkem.