6 lžic hl. mouky
| 150 ml zakys. smetany
| 2 cibule
| 1 sklenice steril. okurek
| 2 lžíce oleje
| 2 lžíce másla
| 1/2 l vody
| 3 lžičky cukru
| sůl a pepř
Postup přípravy receptu Lehká znojemská omáčka:
Okurky nastrouháme nahrubo. Cibule nasekáme najemno.
V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Zpěníme na něm připravenou cibuli. Vsypeme 4 lžíce mouky a vysmahneme světlou jíšku. Základ okurkové omáčky zalijeme vývarem, rozkvedláme a přidáme okurky a podle chuti i cukr a sůl. Vše společně vaříme.
Ve smetaně rozmícháme 2 lžíce mouky. Omáčku zahustíme smetanou, případně dochutíme solí, pepřem nebo cukrem. Omáčku necháme už jen projít varem.