Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 18.10. 2017
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

3 jednoduché zásady pro nejčistší gril široko daleko

22. 07. 2015 | Škola vaření
Grilovací sezóna je v plném proudu. Že vás od večerní grilovačky odrazují připečené zbytky jídla, které na mřížce zůstaly z minula? Čištění grilu nemusí být taková otrava, jak se na první pohled zdá.

Proč je tak důležité, aby byla grilovací mřížka před každým grilováním čistá? Kromě toho, že čistý gril vypadá daleko lépe než “zaneřáděný”, jsou zde i praktické důvody: připečené zbytky mohou pokazit chuť připravovaného jídla, navíc konzumace připálených kousků není ani trochu zdravá.

1. Nejlepší je nahrubo očistit gril, dokud je ještě teplý. Zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snadněji než za studena. Pokud už se vám večer do úklidu nechce, zkuste před čištěním gril alespoň trochu nahřát.

Dobrou zprávou je, že kvůli životnosti grilu není vhodné dělat ´generální čištění´ po každém grilování. Většinou postačí mechanické očištění, nejčastěji se používají ocelové nebo mosazné kartáče. Olejový film z grilování navíc konzervuje mřížku a chrání ji proti korozi.

čištění grilu2. Pokud nicméně grilujete často, je dobré párkrát za sezónu vzít gril „z gruntu“ za použití speciálních čisticích prostředků. Grilovací mřížku a další plochy, které přijdou do styku s jídlem, čistěte vždy pomocí zdravotně nezávadných přípravků s certifikací pro tyto účely.

3. Čištění vašeho současného grilu je zdlouhavé a složité, takže vás otravuje až na půdu? V tom případě jste možná nevybrali ten správný. Až půjdete pro nový, dobře si před nákupem prohlédněte konstrukční řešení grilu. Čím je vnitřek členitější (čím víc různých záhybů a složitých ploch skrývá), tím větší práci vám logicky zabere čištění. U grilů na dřevěné uhlí se členitost příliš neliší, větší rozdíly najdete u grilů plynových, kde jsou v tomto ohledu nejpříjemnější kotlové grily.

Stejně tak si už při nákupu promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější. Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Každý z nich má své výhody i nevýhody.

o Keramický smalt
je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb.

o Litina je hodně odolná, a navíc výborně akumuluje teplo (pozor, toto platí pro robustní zpracování, na trhu jsou i grily s nekvalitními tenkými litinovými mřížkami, které mají tendenci praskat). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné.

o Nerez
je oblíbená pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.

Zdroj, foto: Outdoorchef
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !