Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 tipy na co si dát pozor při chroupání pochutin

25. 12. 2016 | Škola vaření
Svátky se blíží a s nimi oblíbená a zvýšená konzumace slaných pochutin a sladkostí. Víte, na co byste si měli dát pozor?

Nekombinujte

Příjem slaných jídel a pochutin stimuluje žízeň. Je nutné mít se na pozoru a odolat nutkání, které hrozí zejména u dětí a náctiletých, aby neměly nutkání hasit ji sladkými nápoji, jako jsou džusy či kolové nápoje. Dlouhodobá nestřídmost je cestou k obezitě. Pokud si výjimečně chcete zahřešit, vykompenzujte to pohybem na čerstvém vzduchu.

Pozor na obsah soli
Společnost pro výživu ČR doporučuje příjem soli do 5–6 g na den u dospělého jedince, zkuste proto sáhnout po jemně solených brambůrcích nebo nesolené variantě. Věděli jste, že chipsy a brambůrky nejsou to samé? Brambůrky na rozdíl od chipsů nejsou blanšírovány, tedy zbavovány škrobu a cukru, které jsou nositeli chuti. Není potřeba lupínky následně tolik solit, či dochucovat, protože samy o sobě dobře chutnají. Blanšírování používají výrobci chipsů, aby standardizovali proces smažení a mohli používat širší spektrum odrůd brambor.

4 tipy na co si dát pozor při chroupání pochutinStop palmovému oleji

Při výběru slaných pochutin čtěte pozorně etiketu a ověřte si, na jakém druhu oleje byl výrobek připraven. Například řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8 %), naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (zhruba 61 %) a přibližuje se tím doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3.

V takových 100 g palmového oleje je skoro 50 g nežádoucích nasycených mastných kyselin, zatímco ve stejném množství oleje řepkového je jich kolem 7 g. Jak ukazují nové poznatky o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového.

Při sledování filmu mozek vypíná
Jedno z podceňovaných nebezpečí se skrývá v odvedení pozornosti. Když sledujete televizi, mozek se zaměří na to, co se odehrává na obrazovce a rozptýlí tak vaše soustředění. Automaticky tak přijímáte jídlo a nápoje ve větším množství, než byste zkonzumovali, když byste věnovali jídlu plnou pozornost. Pokud chcete chroupat slané pochutiny při sledování filmu, dejte si je do malé misky.

Zdroj, foto: Hobža brambůrky
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles