8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aromatické bylinky – bazalka, libeček a meduňka

19. 01. 2010 | Škola vaření

Víte, jak používat tyto bylinky? Jak si je můžete vypěstovat, jak je skladovat, k čemu se hodí, jaká chuť a vůně je charakterizuje? Víte, že nám mohou pomoci i s mnoha obtížemi? Jestli ne, stačí si přečíst následující řádky a budete mít zase o něco větší přehled. Následně můžete v kuchyni kouzlit a připravovat úžasné pokrmy!


Bazalka – indická kráska


Tato rostlina má pronikavou vůni, kterou nezaměníte jen tak s něčím. Pochází z Indie, dnes je však oblíbená spíše v italské kuchyni. Ve velkém množství ji využívají také kavkazské národy. Čerstvou zelenou bazalkou ochucujeme nejčastěji saláty, polévky a studená jídla. K masu se zelená rostlinka moc nehodí.


bazalkaZde ji použijeme v její sušené podobě, nemůžeme tím nic zkazit, spíš naopak. Bazalku si můžeme vypěstovat sami doma a to v truhlíku nebo květináči na balkoně. Pro svůj růst bylinka potřebuje hodně sluníčka, takže sázet ji v tomto zimním období zřejmě moc význam nemá.

Bazalka podporuje trávení a působí pozitivně proti nadýmaní.


Libeček – aromatický „celer“


Libeček pochází ze Středozemí. Je to velká vytrvalá rostlina podobná celeru. Vyroste až do dvoumetrové výšky. Pěstuje se v celé Evropě a zastupuje přední příčky v oblíbenosti bylinek. I u nás je hojně pěstovanou bylinkou. Má výrazně aromatickou vůni i chuť. V kuchyni jsou nejčastěji používané lístky a mladé výhonky.


Libeček se hodí do všech polévek, omáček, salátů, k bramborám, k přípravě rybích, zeleninových i masových jídel. Má jednu skvělou vlastnost - již naše babičky jej přidávaly ke starším bramborám. Libeček jim totiž dodá svěží vůni a zbaví je vedlejších pachů, které jsou zapříčiněny delším skladováním.


Meduňka – evropsko-africká citronka

medunkaTato bylinka je velmi vytrvalá, přišla k nám z jižní Evropy a severní Afriky. Lístky jsou charakteristické svou aromatickou citrónovou vůní, můžeme je použít jak čerstvé, tak sušené. Čerstvé můžeme přidat do všech letních zeleninových i ovocných salátů, omáček i zeleninových polévek.


Pro použití meduňky platí však jedno pravidlo – čerstvá meduňka při vaření ztrácí svou jedinečnou vůni, proto je nutné použít ji až před podáním jídla na stůl. Ze sušených lístků si můžeme uvařit skvělý čaj, hodí se také jako koření pro nakládané okurky nebo k dochucování rybích, masitých jídel a zvěřiny.


Simbelmine

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda bylinky,mám jich spoustu,k vaření používám i šalvějSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěstuji na zahradě.Libeček mám ráda do polívky a do brambor,musí se ho dát málo je hodně aromatický a někdo ho ze zdravotních důvodů nemůže vůbec.Bazalku dávám do salátů a různě,s tou se nic nezkazí no a z meduňky vařím čajSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekny clanok, ja tiez rada pouzivam bylinky. A medovka je moja najoblubenejsia.
Obrázek uživatelky
profil
sušenou přidávám do kapání do polévek z vajíčka
Obrázek uživatelky
profil
Bazalku používám hlavně sušenou do jídel.
Meduňku čerstvou do salátů a sušenou na bylinkový čaj.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles