8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky v řecké kuchyni

4. 12. 2011 | Škola vaření
Když se řekne řecká kuchyně, vybavíte si nejspíš čerstvý kopr nebo oregano. Řekové používají bylinky velmi často a všude, kde to jen jde. Správná řecká hospodyňka využívá všech osm základních bylinek, ve kterých se dokonale vyzná. A které to jsou?

Celer (selino)


Nemyslím bulvový, ten se v Řecku prakticky nepoužívá. Důležitá je nať. Hodí se do polévek, zeleninových jídel a  k rybám.

Kopr (anitho)


V Řecku je kopr k dostání po celý rok stále čerstvý. Používá se jen čerstvá zelená nať, nikdy ne sušená semena. Hodí se k masu, rybám, do zeleninových jídel. Neobejde se bez něj například taková klasika, jako je velikonoční polévka Majiritsa.

Majoránka (mantzurana)


Majoránku sice v Řecku najdete, ale spíš jako zajímavost na zahrádkách. Svou chutí i vůni ji totiž doslova převálcovalo oregano. Sem tam se také místo oregana používá.

Máta (diosmos)


Máta spolu s oreganem tvoří základ řecké kuchyně. Přidává se prakticky do všech jídel. Z bylinek si rozumí nejlépe s oreganem a petrželkou. Řecké hospodyně ji také často mačkají v prstech, aby jim svěže voněla.

Oregano (rigani)


Slovo oregano je vlastně složené ze dvou původních řeckých slov: oros (hora) a ganos (bystrost). Roste úplně, ale úplně všude. Teplé řecké sluníčko a suché podnebí mu svědčí. Je proto mnohem aromatičtější a chuťově výraznější než to, které roste u nás. Řekové ho přidávají absolutně do všech jídel a rozhodně jím nešetří.

Petržel (maidano)


Opět nemyslím kořen, ale zelenou nať. Stejně jako máta a petrželka se hodí prakticky do všech jídel. Řekové ji ovšem používají střídmě a vždycky čerstvou. Sušenou petrželku tady zkrátka neznají.

Rozmarýn (dendrolivano)


V Řecku prakticky nenajdete místo, na kterém by tato bylinka nerostla. Stejně jako oreganu i jí svědčí pálivé sluníčko a suchý vzduch. Osobně neznám nic voňavějšího než čerstvý rozmarýn dovezený přímo z Řecka. Používá se  především při přípravě jehněčího masa a některých ragú.

Tymián (thymari)


Voňavé koření trojího využití. Zaprvé se moc dobře hodí k dochucení veškerých druhů mas. Za druhé se s oblibou vkládá do olivového oleje, kterému předá svou chuť a vůni. Takto upravený olej se pak používá ve studené kuchyni. A zatřetí se větvičkami rozmarýnu krmí hlemýždi, kteří díky tomu dostávají zvláštně pikantní příchuť, která je vyhlášená široko daleko.

Bazalka (vasiliko)


Bazalku najdete v Řecku úplně všude. Roste na záhoncích, na balkónových truhlících i na okenních parapetech. Domorodý název vasiliko znamená, že bazalka se používá k uctění svatého Vasila. Mimo to její pronikavá vůně zahání od oken mouchy, komáry a další otravný hmyz. Snítka bazalky se také vkládá do kytic na znamení přátelství. Zato v kuchyni na ni nenarazíte vůbec. Snad jen v restauracích, kde podávají  italská jídla.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale jsem 4 měsíce na Krétě, cosi jsem tu už viděla a procestovala, ale na volně rostoucí oregano jsem narazila jen v botanickém parku a na volně rostoucí rozmarýn už vůbec ne...
Obrázek uživatelky
profil
Taky znám všechny tyhlety bylinky,a používám je Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles