Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čaj a káva a nápoje z nich

5. 07. 2008 | Škola vaření
Pití čaje nemělo v českých zemích nikdy tradici, i když čajové dýchánky a později (čaje o páté) byly v určitých společenských vrstvách velmi rozšířené. Kvalita podávaného nápoje u nich nikdy nebyla rozhodujícím faktorem.To káva zakořenila v domácnostech i na slavnostních tabulích mnohem rychleji a důkledněji. Od vzniku první pražské kavárny na začátku 18. století se z kaváren postupně stala - stejně jako ve Vídni a Budapešti - střediska společenského a kulturního života.

Po dlouhých desetiletích, kdy se na našem trhu čaj objevoval sice v různobarevných krabičkách a s rozdílnými názvy, avšak jen stěží rozeznatelného obsahu, je až s podivem, jak se koncem 20. století u nás kultura pití čaje začala rozmáhat, a to v době, kdy v některých zemích čajovou kulturou prosnulých pole postupně ovládá instantní čaj. V uplynulých letech byla vydána řada knih o čaji, z nichž se lze o něm všechno potřebné dozvědět.Kdo ovšem dobrý, správně připravený čaj nikdy nepil, stejně těžko pochopí, proč již před 1200 lety nazývali čínští básníci čajovny (oázami na smutné poušti života) a stoupenci čajového kultu hlásili, že čaj bystří
ducha, obměkčuje srdce a roveselí mysl.Ve většině našich domácností čaj připravujeme z nálevových sáčků, zřídka v konvicích a ani z mnoha restaurací a kaváren dosud nevymizel zlozvyk přinést hostovi šálek či konvičku nepříliš horké vody, nálevový sáček s čajem a dva sáčky cukru.

nápoje z čajeHrst předpisů, které píšu není poučením, jak správně připravovat čaj (ani kávu), ale spíš inspirací jak z různých přísad, z nichž je čaj nebo káva u nás obvyklým způsobem připravovaná, namíchané horké či studené nápoje.

Závěrem je třeba podotknout, že obvyklý způsob přípravy je spraření čajových lístků vařící vodou, není vhodný pro všechny druhy čaje. Kdo chce přijít na chuť čaji zelenému, k jeho přípravě se vařící voda nepoužívá, by si měl čaj koupit ve specializované prodejně a řídit se přesně návodem, který k němu dostane.


Recepty na dobré čaje:

ČAJ KOŘENĚNÝ
600 ml černého čaje, 2 kousky celé skořice, 4 hřebíčky, 4 lžičky cukru, 1 chemicky neošetřený citron.

Čaj spaříme spolu s kořením. Citron důkladně omyjeme vodou, osušíme, vymačkáme šťávu, kůru nastrouháme a obojí dáme do dorkého čaje. Osladíme. Koření před podáváním z čaje odstraníme.

ČAJ SKOTSKÝ
400 ml čaje, 200 ml whisky, med a šlehačka.

Horký čaj smícháme s whisky, podle chuti osladíme medem, ohřejeme, ale nevaříme.Slijeme do malých šálků a ozdobíme kopečkem šlehačky.

ČAJOVÝ FLIP
1 šálek silného čaje, 3 lžičky moučkového cukru, 50 ml rumu, 2 žloutky, 2 lžíce sladké smatyny, 2-3 rozdrcené kostky ledu.

Všechny přísady dáme do šejkru a dobře protřeseme. Podáváme v koktejlových sklenkách s brčkem.



Recepty na dobré kávy:

nápoje z kávyKÁVA BRAZILSKÁ
120 g čokolády na vaření, 1/2 šálku silné černé kávy, 3 šálky studeného mléka a šlehačka.

Čokoládu na vaření necháme rozpustit v teplé černé kávě, promícháme a do směsi nalijeme vaříčí mléko. Osladíme, nalijeme do šálku a ozdobíme šlehačkou.

AFRICKÁ KÁVA S MLÉKEM
2 šálky silné kávy, 4 lžičky kondenzovaného mléka, 4 lžíce kakaového likéru, 4 kostky ledu.

Všechny uvedené přísady umixujeme, přelijeme do sklenic a doplníme kostkami ledu.

KÁVA TONIC-CAFÉ

1 šálek velmi silné černé kávy, 2 lžičky sladké smetany, 1 lžíce koňaku, 60 g moučkového cukru, jemně drcený led.

Vše dobře protřepeme v šejkru a nalijeme do sklenic.



Natural - čtenář
ChytráŽena.cz


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !