Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čas grilování je tu!

14. 06. 2009 | Škola vaření
Blíží se léto a slunné a teplé počasí přímo vybízí trávit co nejvíce času venku. Samozřejmě i stolování a samotná příprava pokrmů se přesouvá na terasy či zahrady. Grilování se těší stále větší oblibě a v dnešní době má doma gril každý třetí Čech. Nelze se tedy divit, že téměř na každé zahradě můžeme spatřit nějaké to posezení a gril či alespoň ohniště.  A to ani nemluvíme o různých garden party a zahradních slavnostech, kde je vlastně grilování hlavní náplní samotné party.

Výběr grilu


Výběru grilu je třeba věnovat dostatek času. Zvažte jeho velikost, kapacitu, vzhled, cenu, stabilitu, ale i to, na jaké místo gril postavíte a zda v jeho blízkosti může být třeba posezení či rostliny. Také si všimněte povrchové úpravy grilu, velikosti držadel a v neposlední řadě, jak náročná bude údržba grilu. V zásadě můžeme vybírat mezi grily na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu. Pokud si chcete nějaký ten gril opravdu pořídit, pak ale nezapomeňte, že samotný gril nestačí. Určitě doporučujeme koupit si další různé doplňky, které určitě využijete a které vám grilování zpříjemní a ulehčí.

Tipy grilů


Čas grilování je tu!

Gril na dřevěné uhlí - Grilování na tomto typu grilu je jednoduché a patří mezi nejrozšířenější. Pokud se rozhodneme pro tento typ, musíme mít v zásobě dostatečné množství dřevěných briket. Před samotným grilováním je nutné gril řádně roztopit a dostatečnou teplotu udržovat po celou dobu grilování. Velkou nevýhodou tohoto grilu je, že od něho jde velké množství kouře, což může vadit nejen vám, ale zejména sousedům. Na druhou stranu ale kouř dotváří tu správnou grilovací atmosféru. Po skončení grilování z něj zůstane velké množství popela, který je nutné uklidit. Ovšem na druhou stranu chuť masa je opravdu vynikající. A ta vůně!

Gril na plyn - Někteří označují tento gril jako troubu vynesenou na zahradu a grilování na něm pak jako podvod. Přesto se tento typ grilu stává více a více oblíbeným. Velkou výhodou tohoto typu grilu je jeho ekonomický provoz a snadné ovládání. Grilovat lze téměř okamžitě. Také při samotném grilování udržuje sám stálou a dostatečnou teplotu, a to po celé ploše rovnoměrně. Nevýhodou je, že musíte mít alespoň dva nezávisle nastavitelné hořáky. Vhodné jsou i lapače přebytečného tuku. Proti grilu na uhlí je sice dražší, ale zase déle vydrží.

Gril na elektřinu - Grilování si nemusíte odepřít ani tehdy, pokud nevlastníte terasu či zahradu. Stačí i balkon. A právě na balkon se báječně hodí gril na elektřinu. Jsou totiž menší, snadno přemístitelné a jsou i levnější oproti plynovým. Není potřeba žádné palivo, jen přívod elektřiny. Důležité je, aby měl model dostatečný příkon, alespoň 2 kW. Kvalitní opečení zajistí poklop grilu. Odpadá i štiplavý kouř, takže sousedi budou v klidu. Pořídit lze s vertikální či horizontální ohřevnou plochou.

Nová generace grilů Čas grilování je tu!


Pokud Vás již omrzel Váš starý gril a máte rádi designové kousky, jistě Vás potěší nová generace grilů. Je to novinka určená všem milovníkům garden party a různých zahradních sešlostí, ale pro milovníky dobrého jídla vůbec. Gril je zaměřen převážně na zvýšení jeho užitných vlastností. Zejména se pak jedná o využití vnitřního prostoru a zvětšením grilovací plochy. Vnitřní prostor grilu je pohodlně přístupný odklápěcími bočnicemi, které jsou navíc vybaveny přihrádkami pro uložení všech nezbytných pomůcek pro grilování. Také uhlí na grilování je možné skladovat přímo v těle grilu. Větší grilovací plocha umožní připravit více steaků najednou, což oceníte v případě, že grilujete pro větší společnost lidí.

Pokud si chcete nějaký ten gril opravdu pořídit, pak ale nezapomeňte, že samotný gril nestačí. Určitě doporučujeme koupit si další různé doplňky, které určitě využijete a které vám grilování zpříjemní a ulehčí.

Pomocníci a stylové doplňky


Pokud již máte gril, myslíte to grilováním nejspíš vážně a určitě se vám vyplatí investovat do nákupu dalších doplňků. Při samotné přípravě oceníte zejména nejrůznější nástroje, které vám nejen ulehčí manipulaci s horkými pokrmy, ale zároveň zajistí i to, že budou pokrmy skvěle chutnat. Nutností je zejména obracečka, bez které se obejdete jen těžko. Pokud jste milovníky steaků, určitě využijete kleště na maso. Už žádné chytání steaků pod stolem. Díky speciálnímu hrubému povrchu na koncích maso nemá šanci vyklouznout. Tyto kleště ale využijete i při grilování zeleniny.

Čas grilování je tu!Další skvělou vychytávkou je natírací kartáček na maso, kterým maso namažete jedna báseň. Díky dlouhé rukojeti tak nepřijdete do kontaktu s horkým vzduchem, který jde od grilovací plochy. Tento kartáček se určitě neztratí ani v běžné kuchyni. K přípravě špízů se zase báječně hodí nerez jehly s rozšířeným koncem pro lepší manipulaci. Napichování kousků masa a zeleniny, dokonce i stahování, půjde jedna radost. K dalšímu příslušenství může patřit speciální grilovací stojan na masa nebo kuře, rošt na špízy, grilovací kolébka, teploměr se sondou. Pro snadnější manipulaci přijde vhod i zástěra a rukavice. Podle typu grilu pak můžeme dokoupit další příslušenství, např. zapalovač, regulátor pro plynovou lahev, otočný rošt

Všechny tyto užitečné pomocníky můžete koupit také ve speciálních sadách, které jsou jistě cenově výhodnější. Navíc v nich najdete mnohdy další užitečný kousek, jako např. smetáček na odstranění spálených částečků a jiných nečistot.

Více informací naleznete na Kasper.cz nebo Krásný domov.cz

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jeto mňamka, ale tiež sa to nedá jesť každý deň...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Grilovali jsme každý týden nejméně 1x,ale spíš vícekrát. Hurá už bude zima,tak snad taťka bude jíst taky něco jiného.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíknagrilu je masíčko moc dobré,ale ohýnek
je ohýnek-romantika,nostalgie...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles