Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celozrnné a vícezrnné pečivo – o co jde?

26. 01. 2024 | Škola vaření
V dnešní době, kdy si čím dál více lidí uvědomuje význam zdravého stravování, se výběr pečiva stává důležitou součástí nákupů. Klasické „bílé“ pečivo, tedy pečivo čistě pšeničné, není z hlediska zdravé výživy žádný strašák, někdy ale může být vhodnější spíše pečivo celozrnné nebo vícezrnné. Co tato označení přesně znamenají?

V současné době je zdravá výživa na vzestupu a lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Jedním z důležitých rozhodnutí při nákupu potravin tak může být i výběr správného typu pečiva. Celozrnný a vícezrnný chléb jsou často propagovány jako zdravější alternativy k bílému pečivu. V čem se liší a který z nich byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Pokud se rozhodujeme, jaký chléb zařadit do jídelníčku, vždy se musíme podívat na složení – to nám prozradí, o jaký typ chleba se jedná. Celozrnný chléb musí podle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. V dnešní době se i celozrnná mouka mele velmi najemno, a ve střídě chleba (vnitřní část bochníku) tak nemusí být vidět třeba otruby. Celozrnný chléb je bohatý na vlákninu a vydrží dlouho vláčný. Hodí se tedy, pokud potřebujete doplnit příjem vlákniny a nepodařilo se vám to během ostatních jídel dne.

Oproti tomu vícezrnný chléb musí obsahovat minimálně 5 % různých druhů semínek (například slunečnice, sezam, dýně, len, chia atd.). Podíl mouky a jejích druhů v tomto typu pečiva není nijak stanoven. Celozrnný chléb může obsahovat kombinaci různých druhů obilných zrn, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Nicméně není podmínkou, že zrna použitá v tomto chlebu jsou celá – mohou být oloupaná, čímž ale přicházejí o některé důležité výživové složky.


Ať už se rozhodnete jakkoli, důležité je, aby vám chléb chutnal 
a zapadal do vašich výživových potřeb.



 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !