Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Černý čaj – umíte vybrat ten kvalitní?

12. 12. 2013 | Škola vaření

Černý čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě hned po obyčejné vodě. Je vyráběn z listů keře zvaného Camellia sinensis, česky čajovník čínský. Od ostatních druhů čajů se liší delší oxidací a větším obsahem kofeinu.

Zpracování čaje

Pravé čaje dělíme do čtyř základních druhů: černý čaj, zelený čaj, bílý čaj a oolong (zvaný také polozelený čaj). Všechny se vyrábějí z listů rostliny Camellia sinensis, ale liší se způsobem zpracování.

Při výrobě černého čaje se nejdříve sklizené listy nechají zavadnout na proudícím vzduchu. Poté se listy stáčí, řezají nebo drtí. Nejkvalitnější druhy čaje se výhradně stáčí, aby nedošlo k porušení povrchu listu. Nejlevnější obvykle pytlíkové čaje se naopak drtí, aby byla zvýrazněna jejich chuť a zkrácena doba louhování. Takto připravené čaje se nechají za pečlivě kontrolovaných podmínek oxidovat. Při oxidaci se do jednotlivých buněk čajových lístků dostává větší množství kyslíku, což pomáhá zvýrazňovat jeho chuť. Čím delší oxidace, tím kvalitnější čaj. Nakonec se čajové lístky přetřídí podle velikosti, usuší a zabalí.

Černý čaj

Kvalita čaje

Na výslednou kvalitu, chuť a aroma čaje má vliv mnoho faktorů. Tím prvním je rozhodně místo (plantáž), kde čajovníkové keře rostou. Chuť čaje ovlivňuje nadmořská výška, vlhkost vzduchu i složení půdy. Nejkvalitnější listy se při sběru získávají z konce větviček. Jde o tzv. tipsy, nerozvinuté pupeny čajových lístků. Čím starší jsou sbírané listy, tím větší je obsah tříslovin a výraznější nahořklá chuť.

Pro běžné pytlíkové čaje se používají právě staré drcené listy, zatímco na čaje výběrové je užíváno těch nejmladších. Dalším důležitým faktorem je délka oxidace. Déle oxidované čaje si udrží svou chuť i po více zalitích. Jde o tzv. vícenálevové čaje. Ty nejkvalitnější můžeme zalít vodou i více než osmkrát, aniž by ztratily na vůni a chuti.

Pří přípravě černého čaje se používá voda horká, mezi 85-95 °C. Někteří výrobci doporučují i 100°C, ale při této teplotě dochází k velmi rychlému vyluhování tříslovin, takže výsledný nápoj je velmi hořký. Obvyklá doba louhování čaje je 3-5 min. U vícenálevových čajů se doba louhování prodlužuje s každým nálevem o 30-60 vteřin.


Jak vybrat kvalitní čaj?

Poměrně dobře se můžete v nabízených čajích zorientovat, pokud se naučíte porozumět informacím na obalu.

Můžete si například vybrat podle nadmořské výšky plantáží, na kterých byl čaj vypěstován. Čím vyšší nadmořská výška, tím jemnější chuť.

Low – značí čaje z nížin
Medium – značí čaje ze středních poloh
High – značí vysokohorské čaje

Dobrým ukazatelem kvality je také struktura a tvar čajových lístků. Do krabičky ovšem vidíte málokdy. Mnohem jednodušší je najít na obalu příslušné zkratky:

PS – čaj podprůměrné kvality, drť z nejpodřadnějších lístků často i s částmi větviček
P – čaj průměrné kvality, většina pytlíkovaných čajů, listy jsou obvykle zlomkové
OP – čaj dobré kvality, některé listy bývají porušené, v balení najdeme jen minimum drobných zlomkových částí, na takovém čaji už si opravdu pochutnáte
FOP – velmi dobrý čaj chutí i vůní, celé listy leckdy i stočené, počítejte s vyšší cenou
TGFOP – opravdu velmi kvalitní čaj, v běžném obchodě na něj nenarazíte, musíte do těch speciálních, vysoká cena, kupujte jen při zvláštních příležitostech.


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborné informaceSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles