Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíce

30. 06. 2014 | Škola vaření
Výdobytky moderní doby umožňují uskladnit potraviny na výrazně delší dobu, než by přirozeně vydržely. A ne vždy tomu musí napomáhat přídatné látky v podobě „éček“. Způsobů uskladnění a konzervace potravin je hned několik. Tradiční a zdravé je především sušení.

Zatímco dnes můžete potraviny uskladnit ve vakuu, v mrazáku nebo je konzervovat zavařováním, před desítkami, ba spíš stovkami let lidé takové možnosti neměli. Sušení je naopak tradiční způsob konzervace potravin, který využívaly nejen naše babičky.

Usušit lze cokoliv


V létě ovoce, na podzim houby, téměř po celý rok bylinky. Sušením můžete prodloužit i životnost masa. Milujete španělské chorizo nebo italské prosciutto? Obě tyto lahůdky vznikly sušením. A svou vynikající chuť získaly právě díky tomu, že maso neprošlo varem ani uzením.

Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíceSušení je nejšetrnější metodou konzervace potravin 


Sušení potravin by mělo probíhat v relativně přirozené teplotě. Aby si potravina zachovala své původní vlastnosti, neměla by teplota sušení přesáhnout 50 °C. Principem sušení je dehydratace, tedy odstranění vody.

Sušíte-li při vyšší teplotě, potravina se pomalu dostává k varu a postupně z ní mizí cenné látky, především vitamíny. Když potraviny vaříte, obvykle to trvá několik desítek minut. Ztrácí tak na chuti i výživové hodnotě.

Domácí a průmyslové sušení. Liší se?


Tak jako sušíte doma, tak suší i výrobci potravin. Jen v trochu větším objemu. Při sušení musí výrobci dodržovat několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit i doma:

•    nejkvalitnější suroviny - k sušení vybírejte jen akorát zralé suroviny. Nesmí být „podtržené“ ani přezrálé či dokonce nahnilé.

•    naprostá čistota - sušení by mělo probíhat v naprosto čistém prostředí, aby surovinu nekontaminoval hmyz, červi apod.

•    neuspěchané uskladnění – než usušenou surovinu zavřete do sáčku, dózy nebo sklenice, důkladně vše zkontrolujte. Pokud by byť jen ve zlomku sušené suroviny zůstala vlhkost, celé balení s uskladněnou potravinou časem vyhodíte kvůli zápachu nebo plísni.

Zdroj, foto: Knorr

Další fotografie ke článku Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíce:

Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíce
Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíce
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !