Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

GRILOVÁNÍ – stálá součást jara i léta

26. 05. 2009 | Škola vaření
Posezení na zahradě spojené s grilováním masa či ryb je stále velmi oblíbenou jarní a letní činností. Grilované pokrmy skvěle chutnají, jejich příprava je rychlá a snadná.

Úprava jídel na grilu je jedním z nejstarších způsobů tepelné přípravy masa. Grilování je opékání potravin na roštu nebo rožni. V prvním případě klademe potravinu na kovový rošt, v druhém případě provlékneme masem kovový rožeň ve tvaru jehlice. Grilovaná jídla jsou nejen velmi chutná, ale i atraktivní, zvláště podávají-li se s barevně lákavou zeleninou.

Grilování můžeme provádět dvěma způsoby:


GrilováníPŘÍMÉ GRILOVÁNÍ:
Griluje se přímo nad zdrojem tepla a pokrm je vystaven žáru. V polovině doby přípravy je nutné pokrm obrátit, aby se opekl i z druhé strany. Přímý způsob je vhodný pro steaky, hamburgery, kotlety a další pokrmy, které se grilují maximálně 30 minut.

NEPŘÍMÉ GRILOVÁNÍ:
U nepřímého způsobu grilování (podobnému pečení v troubě) se pokrm nachází mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a víko odrážejí stoupající horký vzduch, takže se pokrm peče ze všech stran jako v horkovzdušné troubě. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, pečeně a všechny velké kusy masa, které se musí péci relativně pomalu.

NĚKOLIK RAD….

  • Odleželé maso prudce opékejte ze všech stran, aby se povrch masa stáhl a jídlo zůstalo šťavnaté.
  • Délka pečení je závislá na intenzitě tepelného zdroje, velikosti masa, naklepání a v neposlední řadě i na kvalitě masa.
  • V případě, že maso osolíte již při marinování, musíte počítat s tím, že pustí více šťávy. Proto je nutné, aby nasolené kousky masa byly velmi zprudka opečeny.
  • U většiny porcovaných pokrmů je vhodnější solit až hotová upečená masa, těsně před podáváním.
  • Játra a droby zásadně solte až po upečení, jinak budou jídla z drobů tuhá.
  • V grilovacích zařízeních se připravují nejen téměř všechny druhy masa, ryb, drůbeže, ale i některá zelenina a ovoce.
  • Pro přípravu na jednoduchých grilech používejte dřevěné uhlí, tvrdé dřevo nebo dřevo z vinné révy, které je nejlepší, ale u nás málo dostupné.
  • Plátky masa určené ke grilování nesmějí být příliš tenké a také je úplně nezbavujte tuku, maso by bylo vysušené.
Grilování
  • Než začnete grilovat, maso marinujte. Marinované maso má prodlouženou údržnost, je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni.
  • Grilování špízů: Na grilovací jehlu napichujte střídavě kousky masa, slaniny, česneku a cibule, případně další zeleninu.
  • Pozor: Kombinujte jen takové druhy masa, které se dělají přibližně stejnou dobu. Vepřové s uzeninou, hovězí se slaninou. Nikdy nelze kombinovat např. rybu a uzeninu.

Přestože je grilování na grilech relativně jednoduché, je nutné dodržovat určité zásady. Aby pokrmy připravené na zahradním grilu byly výtečné a zdravotně nezávadné, musíme jim věnovat patřičnou pozornost.

Při grilování jde často spíše o atmosféru a pobyt na čerstvém vzduchu než o cokoli jiného. Obvykle bývá spojeno s posezením s přáteli u sklenky dobrého pití či s rodinnými oslavami - přispívá tak k dobré psychické pohodě. 

Grilované pokrmy jsou obvykle konzumovány společně s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny, o které není v letním období nouze.

Čtěte také: Grilovací desatero

Zdroj: VITANA

ZUZI
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !