8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie pizzy

30. 01. 2012 | Škola vaření
Pizza - jednoduché slůvko, pod kterým si každý z nás představí velký voňavý kruhový plát světlého chlebového těsta s plátky rajčat, sýra, šunky, ale třeba i s jinými pochutinami jako jsou olivy, artyčoky, sardinky, žampiony, cibule a další. Pochází z Itálie a postupem času se stala oblíbeným a vyhledávaným jídlem po celém světě.

Kdo by chtěl pátrat po jejím vzniku, musí nahlédnout do dávné historie. Už před několika tisíciletími začali staří Egypťané rozemílat obilí a po jeho zpracování s vodou připravovali ploché koláče z jednoduchého těsta. Později je začali obkládat různými doplňky. Mnohé jejich zvyky převzali staří Římané.

Z historie výroby

Po celá tisíciletí probíhala příprava tohoto pečiva bez velkých změn. Ke zlepšení jeho chutnosti došlo rozšířením výroby sýrů a také po řadě mořeplaveckých výprav Kryštofa Kolumba, kdy se do Evropy rozšířilo pěstování rajčat. Rajčata a rajčatové protlaky se totiž časem staly téměř nezbytným a dnes už neodmyslitelným doplňkem pizzy. Původní výraz "picea", ze kterého je odvozeno současné pojmenování pizza, pochází z jižní Itálie, konkrétně z okolí Neapole. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Na konci 17. století začaly vznikat první speciální restaurace - pizzerie, které nabízely pizzu v různých úpravách.
V 18. století se začalo s přidáváním rajčat,  a tím vlastně vznikla pizza v  podobě, jak ji známe dnes.

Vývoj přípravy pizzy

Příprava pizzy procházela zajímavým vývojem. Nejprve byla pizza jen tenkým plochým koláčem z kynutého těsta obloženým rozsekaným česnekem. Ten se zakapal olejem a zapekl v malé peci nebo troubě. Až později se začal koláč obkládat rajčaty a rajčatovým protlakem a doplňovat drobnými rybami a sýrem. Tradičně se používal měkký sýr mozarella, který se vyráběl z buvolího a kravského mléka v okolí Neapole. Pizza se připravovala v různých variantách, ale většinou se společným názvem neapolská pizza.

Premiéra pizzy v roce 1899

Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z jedné neapolské pizzerie připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Samotná pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy. Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.

O rozšíření pizzy v Americe se postarali italští přistěhovalci. Pizzu Margarita (v originále Margherita), pekli s mozarellou a oreganem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče. V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli rozšíření mražených polotovarů této oblíbené pochoutky v obchodech.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kdo četl a napsal komentík se svým názorem moc a moc děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší maj na Vsetíně.
Obrázek uživatelky
profil
ale udělat dobrou doma neumím. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Já mám pizzu moc ráda. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hned zítra pizzu udělám. Také ji máme rádi.
Pěkné a zajímavé čteníčko.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles