Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nakupovat sladkovodní ryby?

3. 10. 2011 | Škola vaření
Bohužel ne každý má možnost opatřit si rybu živou a pak ji dále zpracovat. Namístě je využít dnešní poměrně bohatou nabídku vel­kých obchodních center, které nabízejí ryby různě zpracované. Ně­která z nich nabízejí i ryby chlazené, které jsou zpravidla čerstvější a chutnější než ryby mražené.

Přestože jsou chlazené ryby uloženy na ledové tříšti (nesmí v ní být zahrabány, ale musí ležet na jejím povrchu!), je nutné si zapamato­vat několik maličkostí, které bychom měli zkontrolovat, abychom za svoje peníze nekoupili něco pouze rybě podobného, co však má již své nejlepší dny dávno za sebou.

Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?

Musí splňovat tyto podmínky:
  • oči jsou jasné, nezamlžené
  •  povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý
  •  žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích
  •  při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor
  •  je cítit pouze rybí vůně

Sladkovodní kuchařkaPokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jisti, kupte raději rybí maso mražené.

Zmrazené ryby

Pokud nemáte možnost koupit si rybu čerstvou nebo chlazenou, můžete si vybrat ze slušné nabídky mražených ryb. Zmražené ryby mají tu výhodu, že je lze uchovat delší dobu. Dnes se v rybářských pracovnách provádí zmrazování moderním způsobem, tzv. šokovou metodou, takže kvalita rybího masa zůstane zachována.

Jak koupit kvalitní zboží?

Ze všeho nejdříve věnujte pozornost tomu, jestli je ryba ve vakuo­vém balení. Takto nabízené ryby bývají před zamražením kvalitněji ošetřené. Dále věnujte nemenší pozornost tomu, co je napsáno na obalu, zejména době trvanlivosti. Pokud je uvedeno, že výrobek byl vakuován a zamrazen přímo při prvním zpracování, je to ta nejvyšší kvalita, jakou můžeme za své peníze dostat.
Rozeznat, zda bylo maso vinou nevhodných teplotních podmínek při skladování částečně rozmraženo a opětovně zmraženo, je pro­blematické, zvláště pokud je v neprůhledných obalech. Spolehlivě to poznáte až po rozmražení výrobku. Maso je pak blátivé, odděluje se od kostí a má nepříjemnou vůni. V žádném případě nic neriskuj­te a takovou potravinu buď hned reklamujte, nebo vyhoďte! Pokud však balení ryb očividně obsahuje i ledovou tříšť, k částečnému roz­mražení a znovuzmražení výrobku došlo zcela určitě. Nekupujte jej.

Zmrazenou rybu je třeba před kuchyňskou úpravou nechat v led­ničce postupně rozmrazit. Spěcháte-li, použijte mikrovlnnou trou­bu. Ale nenechávejte maso při pokojové teplotě ani jej nepolévejte horkou vodou.


 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kupuji zásadně živou ze sádek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles