Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat chřest?

7. 03. 2015 | Škola vaření
Chřest neboli špargl je stále oblíbenější jarní zeleninou. Víte, jak chřest skladovat a upravovat? Následující řádky vám jistě mnoho zajímavých rad přinesou.

Je u českých zákazníků chřest oblíbený?

Poslední roky pozorujeme, že prodeje chřestu se rok od roku zvyšují. Jakmile se objeví první jarní paprsky, chřestová sezona pomalu začíná a s ní i příprava oblíbených receptů. V obchodních řetězcích trvá sezona českého chřestu zpravidla od dubna do poloviny května.

Odkud chřest pochází?
Původně pochází chřest z Orientu, kde byly nalezeny nástěnné malby vyobrazující jeho pěstování. Do Evropy se chřest dostal přes Holandskona začátku 19. století, odkud se následně rychle rozšířil.

Jaké jsou druhy chřestu?
Nejznámějšími druhy jsou chřest bílý a zelený. Prodává se ale i chřest fialový adalší barevné kombinace. Bílý chřest má silnější stonky a jemnou chuť. Častěji je využíván v teplé kuchyni. Oproti tomu zelený chřest má stonky tenčí, jeho chuť je více nahořklá a intenzivní.

chřestCo by měli zákazníci při výběru chřestu v obchodě sledovat?
Při nákupu chřestu by měli zákazníci věnovat pozornost především jeho čerstvosti. Chřest, který byl sklizen v relativně krátké době, poznáte jednoduše: po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pečlivě si také prohlédněte stonky, které by měly vypadat svěže, a špičky výhonků. Ty by měly být uzavřené, nikdy ne rozvinuté. Při nákupu si ke chřestu přivoňte. Měl by mít jemnou charakteristickou chuť.

Jak chřest upravovat?

Bílý chřest před úpravou omyjeme a celý ho oloupeme, ideálně pomocí škrabky na brambory. Zelený chřest stačí omýt a odříznout zdřevnatělé spodní konce výhonků. Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se nám tak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Bílý chřest vaříme asi 12 minut, zelenému postačí 10 minut.

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový.

Jaké je doporučené skladování chřestu?

Obecně platí, že dobrý chřest je jen zcela čerstvý chřest. Pokud chřest nespotřebujete hned po zakoupení, mějte na paměti, že byste jej měli skladovat v chladnu, vlhku a tmě. Na světle může bílý chřest začít fialovět.

Autorka: Stanislava Mele
Zdroj: TESCO
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Celá naše rodina miluje chřestovou polévku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejčastěji kupuji chřest bílý, mám ho nejraději sýrový. Přidávám ho také do teplých jídel. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles