Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vzniklo sushi?

16. 02. 2012 | Škola vaření

Když se řekne sushi, každý si nejspíš vybaví Japonsko. Ale tento unikátní pokrm má ve skutečnosti své kořeny v Číně. Dřív ovšem slovo sushi neoznačovalo ten samý pojem jako dnes. A příchod sushi do Evropy také není bez zajímavosti.


Dnes se sushi podává nejčastěji ve formě malých koleček z ryb, rýže a řasy. Kdybyste ovšem slovo sushi pronesli ve starověké Číně, přinesli by vám pouze balík kyselé rýže. Přesně tohle totiž tento výraz znamená. Rýže prolitá octem se používala k uchování rybího masa v nestálém asijském podnebí.

Způsoby využití byly různé. Někdy zůstávaly ryby v rýžovém obalu jen několik dní při cestě z volného moře do přístavu, jindy se maso a ochucená rýže vkládalo do hlubokých jam, kde se nechávalo kvasit i rok. V obou případech se rýže po použití vyhodila.

Sushi po Japonsku

Velmi brzy se úspěšná „rýžová“ metoda konzervace ryb rozšířila i do Japonska. A právě tady napadlo nějakého šikulu ochutnat i onu okyselenou rýži. Jeho jméno se už nejspíš nedozvíme, ale faktem zůstává, že ochucená rýže se začala servírovat spolu s kousky ryby v jedné společné misce.

První spolehlivé záznamy o tomto geniálním jídle nacházíme v 7. století našeho letopočtu. Tehdy se do Země vycházejícího slunce rozšířil ve velké míře buddhismus, který zakazoval konzumaci zvířecího masa. Ryby se sem ale naštěstí nepočítaly, takže konzumace nejen sushi začala být opravdu v oblibě.

Sushi zaujalo praktické Japonce hned ze tří důvodů: bylo zdravé, rychlé a vypadalo esteticky. Pokud se podíváte do ulic dnešního Japonska, určitě uznáte, že právě estetika hraje v jejich způsobu života opravdu velkou roli. Sushi se proto začalo vyvíjet přímo překotně a dnes se může pochlubit celou řadou forem.

Sushi jako rychlé občerstvení

Až do devatenáctého století se sushi podávalo v miskách. Tolik známé rolky či kornoutky vznikly až v této době. Zásluhu na tom mají provozovatelé divadel, kteří potřebovali nějaké vydatné a rychlé občerstvení pro své hosty během krátkých přestávek mezi jednotlivými akty. Jednoduše zabalili kousky ryb do rýže, celé to zpevnili řasou, nakrájeli na malé kousky a servírovali.

Těžko můžeme mluvit o sushi a nezmínit se o vynikajícím japonském kuchaři jménem Hanaya Yohei. Právě on se jako jeden z prvních chopil myšlenky nového vzhledu sushi a vymyslel mnoho a mnoho tvarových i chuťových variací.

Ovšem Evropané si na ochutnávku sushi museli ještě nějaký čas počkat. První kousky ryb obalené v rýži a řase se na jejich talíře dostaly až v devadesátých letech dvacátého století. Zpočátku bylo sushi jen raritou na jídelním lístku luxusních čajoven a specializovaných restaurací. Poměrně brzy se ale rozšířilo i na pulty běžných obchodů.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek,také bych ho chtěla zkusit udělat,musím sehnat nějaký recept
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článekSmajlík, zase jsem se něco nového dozvědla. Jinak můj přítel sushi miluje a tak jsem se ho už i naučila dělat.
Obrázek uživatelky
profil
vypadá to pěkně, ale já ho nemusím - jinak zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles