Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jasmínová rýže

15. 05. 2012 | Škola vaření
Jasmínová rýže je ušlechtilý druh rýže, který se čím dál častěji objevuje i na našich stolech. Je totiž výborná. Její zrníčka jsou středně velká, dlouhá a mají obyčejně žlutohnědou či běložlutou barvu.

Odkud pochází

Pěstuje se v Thajsku, a to hlavně na severu, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jejímu jedinečnému jasmínovému aroma. Je známá po celé Asii, Americe a Evropě. Používá se nejčastěji v čínské a thajské kuchyni.

Jak ji využít

Jasmínová rýžeTato rýže je velmi podobná svou chutí i vůní rýži basmati, ale na rozdíl od ní má trochu lepivou strukturu. Proto se hodí do klasických vařených rizot či na nákypy. Lze ji připravovat i jako přílohovou rýži, pokud vám nevadí, že není sypká. Výborná je v kombinaci s masem, krevetami či ve sladkých úpravách, protože její chuť je velmi jemná, nevtíravá. Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži. Stačí vám i zbytek rýže z předchozího dne, osmažíte na oleji cibulku, přidáte rýži a jedno vajíčko. Necháte ztuhnout a promícháte. Obměny jsou různé, přidat můžete zeleninu či maso. Nebo ji uvařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka.

Jak ji správně připravit

Dejte rýži do hrnce a zalijte ji studenou vodou podle návodu. Slijte, vyměňte vodu, osolte a rýži přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu, promíchejte a částečně zakryté vařte na mírném plameni ještě deset minut. V rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, jinak se rýže nestihne uvařit. Stáhněte hrnec z plamene, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte zhruba deset minut stát. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.

Jasmínová vůně

Jasmínová rýžeJasmínové aroma může vzbuzovat mylnou představu, že je rýže dochucena, ale toto aroma je opravdu rýži vlastní. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa.

Snižuje cholesterol

Rýže je netučná a celkově zdraví velmi prospěšná. Obsahuje cenný sodík a je vhodným zdrojem komplexních karbohydrátů. Neloupaná rýže obsahuje navíc vitamín B1 - thiamin, který napomáhá dobrému trávení, brání únavě a přispívá k dobré náladě. U jasmínové rýže je navíc prokázaný vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Rýže stejně jako zelenina by v našem jídelníčku neměla chybět. Uplatní se i při dietách, je chutná, bezlepková a s velkým obsahem cenných látek.

evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
než je jasmínová. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsme ji vyzkoušeli.
Obrázek uživatelky
profil
tu jsem ještě neochutnala,ale máš to pěkně napsaný tak jí asi vyzkoušímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjá teď miluju neloupanou rýži
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles