8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jazyk, líčka, oháňka: Renesance přehlížených partií

8. 03. 2022 | Škola vaření
Kdepak, dnes nebude řeč o dámských ani pánských partiích, nýbrž o delikátních kouscích hovězího masa. V poslední době se dříve přehlížené druhy masa vracejí na talíře a my vám  poradíme, jak na ně.

Jazyk se dá vařit, smažit, udit i nakládat


Hovězí jazyk je univerzální a hodí se na všechny druhy zpracování, proto má výsadní postavení hned v několika národních kuchyních. Mexičané jím plní tacos, Američané sendviče a Poláci si ho rádi dopřávají s křenovou omáčkou. Vařený jazyk je skvělý jen tak s chlebem a hořčicí, ale hodí se i k omáčce a knedlíku.

Omytý jazyk stačí vložit do studené osolené vody spolu s cibulí, kořenovou zeleninou a kořením a vařit na mírném ohni 3 až 4 hodiny. Vývar navíc můžete použít i na polévku. „Po uvaření jazyk na chvíli vložíme do studené vody a sloupneme z něj vrchní vrstvu. Takto připravený se dá krájet na plátky a doplnit omáčkou,“ radí řeznický mistr.

Líčka si u řezníka objednejte s předstihem


Dobrá hovězí líčka nejsou nejlevnější, ale rozhodně se vyplatí je zkusit. V Česku je v poslední době propagoval Zdeněk Pohlreich a z nepříliš vyhledávaného kusu masa se stala „podpultovka“, proto si je u řezníka raději předem zamluvte.

Naše babičky přitom byly zvyklé zpracovat každou část masa „od čumáčku po ocásek“ a drahým masem rozhodně neplýtvaly. Dnes se tento trend zpracování vrací jako součást ekologicky udržitelného hospodaření.

Líčka jsou při vhodné úpravě velmi chuťově jemná, proto se vyplatí jim věnovat čas a nechat je předem orestované ideálně s kořenovou zeleninou a vínem delší dobu při nižší teplotě v troubě. Odměnou získáte lahodný kus jemňoučkého voňavého masíčka.

S oháňkou si užijete zábavu na celý den


Babičky obvykle sahaly po tomto kousku hovězího, když někdo z rodiny stonal, a dokázaly z něj vykouzlit silný vývar, který nemocného hned postaví na nohy. Hovězí oháňka ale nabízí mnohem víc možností. Hodí se jako základ pro pomalu a dlouze dušené pokrmy, třeba v kombinaci s kořenovou zeleninou nebo houbami.

Oháňka je tvořena krátkými svalovými vlákny a obsahuje velké množství kolagenu, proto je třeba jí věnovat dlouhý pobyt v troubě. Před dušením je třeba kus masa zprudka opéct dohněda. Čas, který do přípravy vložíte, se ale rozhodně vyplatí. Hovězí oháňka je ceněná i ve světě. Irové z ní připravují svůj národní pokrm „Irish stew“, což je dušený pokrm z masa, brambor a zeleniny. Francouzi si dušenou oháňku rádi podlévají červeným vínem a třeba Korejci z ní vaří hustou polévku podávanou s rýží.


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !