Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kávový speciál

14. 06. 2015 | Škola vaření

Vznik první rozpustné kávy


Japonsko, rok 1901. Tehdy spatřila světlo světa první rozpustná káva – tu byste si ale pravdepodobně nevychutnali. Predstavte si velmi silnou, koncentrovanou kávu, kterou poté vyvaříte v nerezovém bubnu, kde přijde o své aroma a chuť. Výslednou hmotu zalijete horkou vodou a máte rozpustnou kávu první generace. Ovšem chutná ostře a hořce a s opravdovou rozpustnou kávou, jak ji známe, se nedá srovnat.
 

Historické zajímavosti


První pražskou kavárnu otevřel podnikavý Arab, Georgius Hatalah z Damašku, česky zvaný Jiří Deodat roku 1714 pod malostranskou Mosteckou veží.
Honoré de Balzac (1799-1850) tvrdil, že káva je motorem myšlenek, uvolnuje je a podporuje tvůrčí myšlení. Měl ve zvyku chodit spát v šest hodin večer. O půlnoci vstával a pokračoval ve psaní svých vehlasných románů. Ve dnech, kdy intenzivně pracoval, vypil až 60 šálku kávy. Za svuj život vypil asi 50 000 šálku kávy.

kávový speciálJaký je rozdíl mezi rozpustnou a překapávanou kávou?


Zapomente na mýtus, že rozpustná káva je „náhražka“. Není! Rozpustná káva je také 100% káva, stejně jako káva překapávaná, jen je uzpůsobená další výrobou tak, abychom si kávu rychle připravili a zároveň uchovali typické vlastnosti kávy, její chuť a aroma. Tudíž rozpustná káva se vyrábí tak, že se nejprve připraví velmi silný kávový koncentrát (silná káva), který se pouze následne velmi šetrně usuší. Je to tedy káva plnohodnotná jak po stránce nutriční, tak po stránce senzorické.


Jaké mléko do kávy?


Mléko je nejbežnejší přísadou do kávy. Je známo, že tuky přítomné v plnotučném mléku mají tendenci překrývat jemné vůně kávy, a tak pokaždé, kdy je to možné, používejte polotučné nebo raději nízkotucné (odstředené) mléko.


Káva ve světě

Káva je po vodě a čaji jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a ročně se vypije okolo 400 miliard šálků.

• Káva je hned po ropě nejdůležitější komoditou mezinárodního obchodu.
• Kávu pije sedm z deseti Evropanů.
• Káva ve Francii – je považována za nápoj demokracie. Kupříkladu pařížské kavárny se staly centrem politických rozhovorů a komentářů, dokonce i Francouzská revoluce se zrodila v kavárně – a to v roce 1789
v Café Foi, na základě čehož padla Bastila a byla svržena francouzká vláda.
• Káva ve Finsku – obyvatelé této země vypijí celosvětově nejvíce kávy
• Káva na Islandu – obyvatelé ostrova tvrdí, že káva je jejich národním nápojem a jsou tzv. „kávomani“. V tamních bankách a obchodních centrech kávu dostanete často i zadarmo.


Blahodárný antioxidant


Zelená káva je výborným zdrojem antioxidantu známých jako polyfenoly. Podobné antioxidanty jsou také přítomné v čaji, kakaových bobech a červeném víně. Jejich obsah v kávě je 4 x větší než množství antioxidantu v čaji. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky těla před volnými radikály. Jejich nadbytek poškozuje naše tělesné buňky. Ke zvýšené produkci volných radikálů významně přispívá například kouření, znečištěné prostředí, stres, fyzická či psychická zátež a další.

Zdroj, foto: NESCAFÉ
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !