Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kebab a jeho správný výběr

14. 02. 2009 | Škola vaření
Kebab, původně tradiční pokrm arabské, perské a turecké kuchyně, dnes pochoutka běžná i u nás. Nejběžnějšími masy pro kebab jsou jehněčí, hovězí, skopové, krocaní či kuřecí. Mohou se prodávat zvlášť, nebo jako mix více druhů.

Kebab vzniká tak, že se maso nakrájí na plátky a navleče se postupně na dlouhou vertikální jehlu, čímž vznikne obrovský válec. Vtip je ale především v tom, že úplně nahoru se napichuje nejtučnější maso, jehož tuk se pak vlivem tepla rozpouští a během pečení stéká dolů, což zabraňuje připalování či vysychání opékaného masa. Jehla se pomalu otáčí blízko zdroje tepla, aby se maso opékalo postupně.

Když dojde na servírování, odkrajují se malé kousky masa nejprve po celém povrchu a teprve poté se postupuje směrem dovnitř, takže maso, které dosud bylo skryté a pouze narůžovělé, má dostatek času získat nazlátlou barvu pro další jedlíky.

KebabKebab se může použít jako náplň do arabského chleba (döner). Většinou se přidává směs z cibule, rajčat, salátu, zelených papriček, anebo je maso doplněno různými omáčkami, většinou pikantními (na základě čerstvých chilli papriček, česneku a olivového oleje), případně ochucenými kmínem či koriandrem.

Kombinace masa (bílkoviny), chleba (uhlohydráty) a zeleniny (nezbytná součást naší výživy), činí z kebabu kompletní pokrm.
Navíc pokud při přípravě není použito příliš mnoho dochucovadel a přísad, můžeme jej považovat za vyvážený i z kalorického hlediska. Nicméně je třeba mít na paměti, že kebab je sice vhodný jako jedno z denních jídel, ovšem příliš výživný na to, aby byl jen svačinkou mimo pravidelnou stravu.

V první řadě je třeba dávat pozor na omáčky, které jsou většinou tučné a mohou narušit vyváženost pokrmu (především jsou-li servírované v hojném množství). Nutriční hodnoty totiž nezáleží na samotném mase, ani na tom, kolik množství kterého masa obsahuje jedna porce. Jsou to především omáčky, které jsou nebezpečné – a které si ale můžeme vybrat. Je jen na nás, zda se rozhodneme pro dietnější kečup, tučnou majonézu či středně těžkou omáčku. Dnes není výjimkou ani jogurtová zálivka.

Z hygienického hlediska nejsou u masa žádná zvláštní rizika, protože maso se neustále peče a hned se servíruje.
Větším problémem může být zelenina, a tak se vždy přesvědčte, že ji prodejce uchovává v chladu. I zde platí, že nejlepší představu o hygieně si uděláte tak, že si dobře prohlédnete prodejní místo (čistota, pořádek apod.).

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zatím jsem jej nejedla, ale vypadá nááádherně, a možná má i lahodnou chuď, kdo ví?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles