Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konzumovat neošetřené mléko je riziko

26. 05. 2010 | Škola vaření

Zdravotní problémy hrozí zejména dětem, těhotným a kojícím ženám,
a mohou být častější s nástupem teplého počasí. Ačkoliv si 72 % Čechů myslí, že čerstvě nadojené mléko je nejzdravější, odborníci z oblasti hygieny a mlékárenství se shodují, že konzumace neošetřeného mléka je riziková. Syrové (tepelně neošetřené) mléko totiž může obsahovat choroboplodné zárodky.

Obtíže z pití takového mléka hrozí zejména dětem, těhotným a kojícím ženám. Zdravotní nezávadnost je garantována pouze u průmyslově zpracovaného mléka, ať už trvanlivého nebo pasterovaného.

 

Syrové mléko může být primárně kontaminováno. „Nikdo nedokáže vyloučit přítomnost choroboplodných zárodků v syrovém mléce. Státní veterinární správa zahájila kontroly prodeje syrového mléka. První výsledky potvrzují předpoklad, že syrové mléko skutečně není bez rizika“, říká MVDr. Jiří Hlaváček z odboru veterinární hygieny při Státní veterinární správě ČR.

 

Konzumace neošetřeného mléka může způsobit celou řadu onemocnění od střevních potíží až po selhání ledvin. Mezi nejčastější bakterie obsažené v mléce patří Listeria, Campylobacter Jejuni, Salmonella sp. a Staphyloccocus aureus. „Pít tepelně neošetřené mléko je nebezpečné pro těhotné a kojící ženy, infekce se může totiž přenést na plod, resp. dítě. Matky by rozhodně syrové mléko neměly dávat dětem, a zbytečně je tak vystavovat komplikovaným onemocněním“, varuje MUDr. Antonie Bořkovcová, vedoucí Nemocniční hygieny z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

 

Nebezpečné je rovněž konzumovat neošetřené mléko po delší době od nákupu, nebo pokud se od té doby zvýšila teplota mléka. „Syrové mléko je totiž živnou půdou, ve které se patogenní mikroorganismy rychle a nekontrolovatelně množí“, upozorňuje Ing. Petr Roubal, ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského. Zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu může garantovat jen průmyslově (tzn. pouze tepelně, nikoliv chemicky) ošetřené mléko, které si zachovává veškeré zdraví prospěšné látky.

 

Zdroj: Tetrapak.com

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles