Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krevety – jedny z nejoblíbenějších mořských plodů

28. 05. 2012 | Škola vaření
Máte rádi krevety? Asi většina z nás miluje dary moře. Tímto výrazem se rozumí několik stovek druhů živočichů, na kterých si rádi smlsneme. Pokrmy z mušlí, krabů, langust, humrů, krevet a dalších mořských potvůrek nám nejen dráždí chuťové buňky, ale jsou také velice prospěšné našemu zdraví.

Něco o krevetách

Krevety patří do kmene korýšů a řadí se mezi nejoblíbenější mořské plody. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními jejich producenty jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Jsou vynikajícím zdrojem proteinů a obsahují jen malé procento nasycených tuků, což z nich dělá vhodnou součást zdravého a dietního jídelníčku. Krevety dále obsahují velké množství kvalitních bílkovin, omega-3 mastné kyseliny, jód, selen, zinek, vápník, vitamín B12 a další tělu prospěšné látky.

Krevety – jedny z neoblíbenějších mořských plodůNěkdy se u krevet setkáváme také s označením garnát. Mezi krevetami a garnáty je jistý fyziologický rozdíl, ale často se používají oba názvy, a to podle zvyklostí dané země. Krevety se dělí podle velikosti na tygří, obří, královské a gamby. Tygří jsou vhodné pro marinování a do salátů, obří jsou součástí hlavních chodů, královské se používají v teplé kuchyni a gamby se na rozdíl od ostatních servírují i s hlavičkou.

Ať si zvolíte jakýkoliv druh krevet, nikdy nepochybíte. Jejich maso je velmi jemné a chutná i dětem. Krevety se prodávají čerstvé, zmražené, konzervované, nevyloupané nebo vyloupané. Čerstvé krevety skladujeme v nejchladnější části lednice maximálně dva nebo tři dny.

Jak se krevety připravují

Velkou výhodou krevet je, že jejich příprava netrvá dlouho a jsou velice dobře stravitelné. Můžeme je smažit, grilovat, péct, nebo blanšírovat, ale pozor, vždy jen velmi krátkou dobu. Konzumujeme je ještě teplé, jsou tak mnohem lepší. Existuje velké množství receptů a každý chutná s krevetami velmi dobře. Oblíbené ingredience, které se k jejich přípravě používají, jsou česnek, bylinky, chilli a sůl. Krevety můžeme podávat se zeleninovým salátem, s opečenou bagetou nebo toastovým chlebem a s plátkem citrónu či limetky. Ke krevetám patří i různé omáčky např. sýrová, chilli, curry, tomatová či avokádová.

Ve Středomoří se krevety grilují
, oblíbená je zejména jejich úprava s česnekem. Bývají také součástí italských těstovin nebo španělské paelly, či různých pokrmů asijské kuchyně. V Evropě často dostanete na stůl i nevyloupané krevety ve skořápkách, ze kterých musíte maso teprve „vydolovat“. Není to ale tak složité jako u humra nebo langusty, protože skořápky krevet jsou mnohem křehčí. Na cizojazyčných jídelních lístcích najdete krevety jako prawn a garnáty jako shrimp (anglicky), Garnele (německy), crevette (francouzsky), scampo je výraz pro krevety a gambero pro garnáty (italsky). Jedí se klasickým příborem, z průběhu stolování proto nemusíte mít obavy. U nás v Čechách se v jídelních lístcích často setkáváme s oblíbeným předkrmem - krevetovým koktejlem.

Mořské potvůrky nám ale asi nejlépe chutnají při posezení v útulných restauracích přímořských letovisek, kde je místní kuchaři umějí skvěle připravit. K tomu báječná atmosféra dovolenkových dnů, podmanivého západu slunce, vlahý vánek, vzduch provoněný mořem a navíc skvěle a zdravě prostřený stůl, není to nádherná představa?

Krevety určitě ochutnejte, jsou opravdovou delikatesou!


evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych je ochutnat.
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem je neochutnala a asi ani nikdy nebudu mít odvahu je ochutnatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i když dary moře nemám rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krevetky jsou dobre, mam ale radeji kalamary nebo sepieSmajlík
clanecek je to peknySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles