Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuskus – pochoutka z Orientu

11. 05. 2012 | Škola vaření
S kuskusem se stále častěji setkáváme i na pultech běžných obchodů. Jeho vzhled je lákavý a cena příznivá. Navíc je zdravý a velmi rychle se připravuje. A můžete ho zkombinovat prakticky s čímkoli...

Kuskus má mnoho názvů, u nás se můžete setkat ještě s tvarem Kus-kus nebo Cous-cous. Jde vlastně o druh těstoviny, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Kuskus se vyrábí z pšenice. Zrna se obrousí, nalámou a opět slepí do drobných kuliček, které se následně napaří a vysuší. Nejzdravější je kuskus, při jehož zpracování nebyl odstraněn obal zrna obsahující cennou vlákninu a vitamíny. Takový kuskus je označen jako celozrnný a v našich obchodech se často vyskytuje v kvalitě BIO. Velmi podobně vypadá i Bulgur, což je vlastně nezpracovaná lámanka určená pro výrobu kuskusu. Nemá tak pravidelná zrna, ale chutná a připravuje se úplně stejně.

Kuskus – pochoutka z OrientuZa mateřskou zemi kuskusu se dnes považuje Súdán, odkud se tento pokrm rozšířil do Afriky a Asie. Pro domorodé ženy je dodnes příprava kuskus rituálem, při kterém se sejde celá vesnice.

Jak připravit kuskus

Kuskus je ideální surovinou při přípravě rychlých večeří. Než nasekáte trochu čerstvé zeleniny a zalijete kávu, je kuskus už hotový a to skoro bez práce. A chovat se k němu můžete skoro stejně jako k rýži. Je libo kuskus se žampiony, mletým masem nebo snad s cukrem a rozinkami?

Pokud chcete kuskus připravovat tradičním způsobem, uvařte ho v páře. Arabové mají dokonce zvláštní hrnec zvaný kuskusovník se zabudovaným sítkem, ale nám bohatě postačí hrnec klasický s cedníkem. Do hrnce si dejte jednoduše vařit jakékoliv jídlo (maso, zeleninu, omáčku atd.), nahoru vložte cedník a nasypte požadované množství kuskusu. Zakryjte pokličkou a nechte jídlo svému osudu. Občasné odkrytí pokličky kvůli zamíchání pokrmu kuskusu vůbec nevadí.

Ještě méně náročné je vaření kuskusu v horké vodě. Kuskus smícháte s olejem, tak aby se zrnka k sobě nelepila a zalijete vodou. Vždy dáváte stejný díl kuskusu a vody. Zakryjete pokličkou a přivedete k varu. Poté odstavíte a necháte ještě 5-7 minut odpočívat a je hotovo.

Tryskovou rychlostí kuskus připravíte v mikrovlnce. Jeden díl vody a jeden díl kuskusu smícháte se lžící rostlinného oleje a necháte 5 minut odstát. Poté stačí zapnout mikrovlnku na jednu minutu na nejvyšší výkon (min. 800 wattů) a je hotovo.

Kuskus je zapotřebí také náležitě servírovat. Můžete z něj vytvořit kopečky podobně jako u rýže, nebo ho ozdobně načechrat vidličkou uprostřed talíře, ve středu udělat důlek a do něj vložit maso nebo zeleninu. Kuskus také můžete smíchat s libovolnými ingrediencemi a servírovat ve stylu tabbouleh. Fantazii se meze nekladou a pro inspiraci přidávám ještě několik receptů. Dobrou chuť!

Sója po indicku s kuskusem

Kuskus kaše s medem

Grilovaný kuřecí plátek s houbovým kuskusem

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já jej dělám i nasladko, zaleju vřelým mlékem , nechám nabobtnat, udusím jablka přidám ke kuskusu , cukr, máslo, skořice - výborné...ale ještě lepší je bulgur, nemá takovou tu pachuť.....
dobrá je kuřecí čína smíchaná s bulgurem....
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek, určitě ho vyzkouším

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles