Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuskus – pochoutka z Orientu

11. 05. 2012 | Škola vaření
S kuskusem se stále častěji setkáváme i na pultech běžných obchodů. Jeho vzhled je lákavý a cena příznivá. Navíc je zdravý a velmi rychle se připravuje. A můžete ho zkombinovat prakticky s čímkoli...

Kuskus má mnoho názvů, u nás se můžete setkat ještě s tvarem Kus-kus nebo Cous-cous. Jde vlastně o druh těstoviny, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Kuskus se vyrábí z pšenice. Zrna se obrousí, nalámou a opět slepí do drobných kuliček, které se následně napaří a vysuší. Nejzdravější je kuskus, při jehož zpracování nebyl odstraněn obal zrna obsahující cennou vlákninu a vitamíny. Takový kuskus je označen jako celozrnný a v našich obchodech se často vyskytuje v kvalitě BIO. Velmi podobně vypadá i Bulgur, což je vlastně nezpracovaná lámanka určená pro výrobu kuskusu. Nemá tak pravidelná zrna, ale chutná a připravuje se úplně stejně.

Kuskus – pochoutka z OrientuZa mateřskou zemi kuskusu se dnes považuje Súdán, odkud se tento pokrm rozšířil do Afriky a Asie. Pro domorodé ženy je dodnes příprava kuskus rituálem, při kterém se sejde celá vesnice.

Jak připravit kuskus

Kuskus je ideální surovinou při přípravě rychlých večeří. Než nasekáte trochu čerstvé zeleniny a zalijete kávu, je kuskus už hotový a to skoro bez práce. A chovat se k němu můžete skoro stejně jako k rýži. Je libo kuskus se žampiony, mletým masem nebo snad s cukrem a rozinkami?

Pokud chcete kuskus připravovat tradičním způsobem, uvařte ho v páře. Arabové mají dokonce zvláštní hrnec zvaný kuskusovník se zabudovaným sítkem, ale nám bohatě postačí hrnec klasický s cedníkem. Do hrnce si dejte jednoduše vařit jakékoliv jídlo (maso, zeleninu, omáčku atd.), nahoru vložte cedník a nasypte požadované množství kuskusu. Zakryjte pokličkou a nechte jídlo svému osudu. Občasné odkrytí pokličky kvůli zamíchání pokrmu kuskusu vůbec nevadí.

Ještě méně náročné je vaření kuskusu v horké vodě. Kuskus smícháte s olejem, tak aby se zrnka k sobě nelepila a zalijete vodou. Vždy dáváte stejný díl kuskusu a vody. Zakryjete pokličkou a přivedete k varu. Poté odstavíte a necháte ještě 5-7 minut odpočívat a je hotovo.

Tryskovou rychlostí kuskus připravíte v mikrovlnce. Jeden díl vody a jeden díl kuskusu smícháte se lžící rostlinného oleje a necháte 5 minut odstát. Poté stačí zapnout mikrovlnku na jednu minutu na nejvyšší výkon (min. 800 wattů) a je hotovo.

Kuskus je zapotřebí také náležitě servírovat. Můžete z něj vytvořit kopečky podobně jako u rýže, nebo ho ozdobně načechrat vidličkou uprostřed talíře, ve středu udělat důlek a do něj vložit maso nebo zeleninu. Kuskus také můžete smíchat s libovolnými ingrediencemi a servírovat ve stylu tabbouleh. Fantazii se meze nekladou a pro inspiraci přidávám ještě několik receptů. Dobrou chuť!

Sója po indicku s kuskusem

Kuskus kaše s medem

Grilovaný kuřecí plátek s houbovým kuskusem

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
určitě koupím a udělámSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děláme a máme moc rádi na všechny způsobySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kuskus mám ráda na všechny možné způsoby. Je to rychlé, dobré jídlo, nenáročné na přípravu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
no už ho mám asi 3 měsíce v kredenci a asi se konečně odhodlám.....Smajlík inspirovala jsi mě
Obrázek uživatelky
profil
Kuskus mám moc ráda - dělám si jej třeba se zeleninou WOK, nebo do něj zamíchám kousky šunky, kuřecího masa...kdo co má rád. je to rychlé, zdravé a přitom výborné!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles