Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto ve znamení melounů – skvělé jsou i na grilu či v salátech

3. 08. 2017 | Škola vaření
V letních měsících najdete v obchodech širokou nabídku melounů různých druhů. Kromě tradičního vodního melounu Češi přicházejí na chuť i jeho baby variantě, dále cukrovým odrůdám, a to také díky jejich skvělému a neotřelému využití ve studené i teplé kuchyni.

Meloun vodní


Šťavnatá červená dužina a zelená slupka, to je symbol léta, který není třeba představovat. Ačkoli Češi přichází na chuť i jiným, cukrovým variantám, vodní meloun zůstává stálicí.


volní melounUž podle názvu není překvapením, že tento meloun obsahuje více než 90 % vody, takže se jedná o ideální letní svačinku, na které si bez výčitek pochutnáte. Nezanedbatelný je ale i obsah vitaminů a minerálů. Ideální hmotnost vodního melounu je kolem 2-3 kilogramů. Znakem správné zralosti je lesklá a rovnoměrně tónovaná slupka a dunivý zvuk při poklepání.

Vodní meloun bez semínek se vyznačuje sladší chutí než mají ostatní melouny. Baby meloun vodní je ideální na zahradní party u přátel a navíc malá velikost je praktická pro uchování melounu v lednici. Vodním melounem se žlutou dužinou pak určitě překvapíte. Vysoký obsah přírodního cukru dodává tomuto melounu výraznou chuť. Pochutnat si na něm můžete jen tak nebo třeba v letní melounové bowli.



Cukrové odrůdy


Meloun žlutýmeloun žlutý


Žlutý meloun známý také pod názvem Honeydew meloun, je díky své barvě ve světě známý také jako kanárkový, se řadí mezi cukrové odrůdy podobně jako galia, cantaloupe nebo piel de sapo. Na rozdíl od těchto velmi aromatických plodů má žlutý meloun velmi jemnou a  sladkou chuť. Hodí se tak skvěle nejen na kousky nakrájený jako letní osvěžení, perfektní místo ale zaujme i v kuchyni. Již osvědčenou klasikou je proužek melounu s parmskou šunkou. Žlutý meloun ale můžete vyzkoušet i grilovat nebo z něj připravit studenou polévku. Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku.


Meloun Galiameloun Galia


Kulatý plod Galia patří mezi cukrové melouny a vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kůra stromu a jejíž barva se při zrání mění od zelené až po typickou zlatožlutou. Pevná světle nazelenalá až velmi světle žlutá dužina chuťově připomíná nektarinku. Meloun má lehce pikantní chuť a silnou vůni. Navíc obsahuje vysoký objem sladké šťávy v dužině.  Dobře zralé plody jsou velice šťavnaté a dají se skvěle využít jak ve studené, tak teplé kuchyni. Doma meloun uchovávejte při pokojové teplotě. Po rozkrojení doporučujeme plod celý spotřebovat, skladování v chladničce mu totiž nesvědčí. Určitě to ale nebude problém, zkuste třeba plátky melounu Galia hodit na gril a přidat čerstvý sýr a mandle.


Meloun Cantaloupe meloun Cantaloupe


Kantalupský meloun poznáte v obchodě podle typické slupky s vystouplou síťovitou kresbou. Jeho dužina pak má meruňkově oranžovou barvu a chutná sladce a aromaticky. Možná vás překvapí opravdu vysoký objem šťávy v dužině. Nejlépe si ho vychutnáte jen tak bez další úpravy nebo jako přísadu do různých druhů salátů. Tento kulovitý meloun obvykle váží kolem jednoho kilogramu. Při určování správně zralosti se řiďte ananasovou vůní a hmotností – meloun Cantaloupe je totiž v poměru ke své velikosti překvapivě těžký.


Meloun Piel de sapomeloun Piel de sapo


Název tohoto melounu – ve španělštině doslova ropuší kůže - odkazuje na zbarvení slupky. Ve světě se můžete setkat také s pojmenování Santa Claus nebo vánoční meloun. Tento oválný druh melounu se vyznačuje lahodnou aromatickou a příjemně sladkou chutí. Nejlépe chutná čerstvý, a to buď jen tak, nebo jako součást exotických salátů. Zralý plod odrůdy této odrůdy by měl krásně melounově vonět, mít nažloutlou slupku a seschlou stopku. Pokud si ho z obchodu přinesete ještě ne úplně zralý, není problém ho nechat dozrát doma při pokojové teplotě.


Zdroj, foto: Tesco
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Žlutý meloun s parmskou šunkou - no může být něco lepšího? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles