MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Majonéza v létě? Proč by ne!

15. 07. 2009 | Škola vaření
V létě na nás více než kdy jindy číhá nebezpečí v podobě střevních infekcí, jejichž hlavní příčinou jsou nakažené potraviny. Není divu, protože vysoké teploty vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií.
K nejznámějším potížím způsobeným nakaženými potravinami patří salmonelóza, za nejrizikovější potraviny bývají považována vejce a výrobky z nich včetně majonézy.


Majonéza s dobrou pověstí


V případě majonézy mezi námi panuje názor, že by se v letním období neměla jíst, protože představuje díky obsahu vajec velké riziko vzniku salmonelózy. To je ale příliš zjednodušené tvrzení. Nebezpečná je z tohoto pohledu majonéza domácí, která se připravuje ze syrových vajec. Majonéza z obchodu se vyrábí z vajec pasterizovaných (tepelně ošetřených, zbavených veškerých škodlivých mikroorganizmů), a proto je nákaza salmonelózou nepravděpodobná. Přesto bychom si měli vybírat jen kvalitní výrobky od renomovaného výrobce, které jsou pravidelně kontrolovány v mikrobiologické laboratoři.

MajonézaRenomované značky garantují maximální zdravotní bezpečnost svých výrobků, založenou na stoleté tradici a zkušenostech s vývojem výrobků a výrobních technologií. K výrobě majonézy používají jednoduché, tradiční suroviny – především rostlinný olej (obvykle řepkový), pasterizovaná vejce (žloutky nebo i bílky) a okyselující složky (ocet nebo citrónovou šťávu). Právě okyselující složky mají větší význam, než by se mohlo zdát – výrobek jednak dochucují a jednak upravují jeho kyselost, což má význam i z pohledu mikrobiálního. Díky přítomnosti octa nebo citrónové šťávy  je totiž v majonézách potlačen růst a pomnožování bakterií, čímž je zaručena jejich bezpečnost a trvanlivost.


Správné zacházení s majonézou


O bezpečnosti majonézy, včetně té značkové s dobrou pověstí, ovšem rozhoduje i to, jak s ní zacházíme. Neotevřený výrobek zůstane bezpečný za předpokladu, že dodržíme podmínky uvedené na jeho obalu. Doporučené skladovací podmínky se přitom mohou u různých výrobků i výrobců lišit. Některé majonézy by měly být skladovány do +8 oC , jiné do +15 oC, někdy jim neuškodí ani krátkodobé skladování při teplotě do +25 oC. Pokud nemáme k dispozici ledničku, třeba na pikniku v přírodě, přechováváme majonézu v chladící tašce.

Po otevření není nutné spotřebovat výrobek do 3 dnů, jak se většina spotřebitelů domnívá, ale přibližně do 4 týdnů. I v tomto případě bychom měli sledovat značení na obalu, kde jsou skladovací podmínky blíže specifikovány. Po otevření musí být majonézy uchovávány v chladu (obvykle při teplotě do +8 oC) a při spotřebě se musí dodržovat pár důležitých hygienických zásad – zejména nabírání výrobku čistou lžící a neolizování hrdla sklenice. 



Zdroj: Hellmann´s.cz

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky musím mít stále v lednici tatarku i majonézu.Manžel má rád tatarku snad ke všem jídlům
Obrázek uživatelky
profil
u nás se tatarka jí také ve velkém
Obrázek uživatelky
profil
U nás jí tatarku pouze manžel a kupujeme jen Hellmanns,prý je nejlepší. Vyzkoušel různé a tato vyhrála Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík skvěle chutná
Obrázek uživatelky
profil
Majoneza Hellmans,je proste nejlepší.Domam se po ni doslova zaprášíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles