MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Majonéza v létě? Proč by ne!

15. 07. 2009 | Škola vaření
V létě na nás více než kdy jindy číhá nebezpečí v podobě střevních infekcí, jejichž hlavní příčinou jsou nakažené potraviny. Není divu, protože vysoké teploty vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií.
K nejznámějším potížím způsobeným nakaženými potravinami patří salmonelóza, za nejrizikovější potraviny bývají považována vejce a výrobky z nich včetně majonézy.


Majonéza s dobrou pověstí


V případě majonézy mezi námi panuje názor, že by se v letním období neměla jíst, protože představuje díky obsahu vajec velké riziko vzniku salmonelózy. To je ale příliš zjednodušené tvrzení. Nebezpečná je z tohoto pohledu majonéza domácí, která se připravuje ze syrových vajec. Majonéza z obchodu se vyrábí z vajec pasterizovaných (tepelně ošetřených, zbavených veškerých škodlivých mikroorganizmů), a proto je nákaza salmonelózou nepravděpodobná. Přesto bychom si měli vybírat jen kvalitní výrobky od renomovaného výrobce, které jsou pravidelně kontrolovány v mikrobiologické laboratoři.

MajonézaRenomované značky garantují maximální zdravotní bezpečnost svých výrobků, založenou na stoleté tradici a zkušenostech s vývojem výrobků a výrobních technologií. K výrobě majonézy používají jednoduché, tradiční suroviny – především rostlinný olej (obvykle řepkový), pasterizovaná vejce (žloutky nebo i bílky) a okyselující složky (ocet nebo citrónovou šťávu). Právě okyselující složky mají větší význam, než by se mohlo zdát – výrobek jednak dochucují a jednak upravují jeho kyselost, což má význam i z pohledu mikrobiálního. Díky přítomnosti octa nebo citrónové šťávy  je totiž v majonézách potlačen růst a pomnožování bakterií, čímž je zaručena jejich bezpečnost a trvanlivost.


Správné zacházení s majonézou


O bezpečnosti majonézy, včetně té značkové s dobrou pověstí, ovšem rozhoduje i to, jak s ní zacházíme. Neotevřený výrobek zůstane bezpečný za předpokladu, že dodržíme podmínky uvedené na jeho obalu. Doporučené skladovací podmínky se přitom mohou u různých výrobků i výrobců lišit. Některé majonézy by měly být skladovány do +8 oC , jiné do +15 oC, někdy jim neuškodí ani krátkodobé skladování při teplotě do +25 oC. Pokud nemáme k dispozici ledničku, třeba na pikniku v přírodě, přechováváme majonézu v chladící tašce.

Po otevření není nutné spotřebovat výrobek do 3 dnů, jak se většina spotřebitelů domnívá, ale přibližně do 4 týdnů. I v tomto případě bychom měli sledovat značení na obalu, kde jsou skladovací podmínky blíže specifikovány. Po otevření musí být majonézy uchovávány v chladu (obvykle při teplotě do +8 oC) a při spotřebě se musí dodržovat pár důležitých hygienických zásad – zejména nabírání výrobku čistou lžící a neolizování hrdla sklenice. 



Zdroj: Hellmann´s.cz

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No on si právě zkusil koupit česnekovou a celou jsme ji vyhodily.
Obrázek uživatelky
profil
A už jste vyzkoušeli ochucené tatarky od Hellmanns? Houbovou či křenovou s rajčaty?
Obrázek uživatelky
profil
tatarku miluju
Obrázek uživatelky
profil
tatarku nejím,k hranolkům jedině majonézu a tu zase jedině Hellmanns.Jinou nekupuji.
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně nesnáším všechny tatarky a majonézy - bez rozdílu.Přítel zase jí tatarku denně,ale jedině Hellmanns - od jiných značek mu nejedou.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles