Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 18.10. 2017
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Margarín a ztužený tuk. Je mezi nimi rozdíl?

22. 07. 2014 | Škola vaření
Není snad potraviny, o které by kolovalo tolik mýtů, jako o margarínech. Je to však škoda, protože mohou být kvalitním zdrojem mastných kyselin prospěšných pro naše zdraví. Nejčastěji je lidé odsuzují jako ztužené tuky, které našemu zdraví naopak mohou škodit. Kde je tedy pravda?

Margarín je ztužený tuk - mýtus


Tento zažitý mýtus se zakládá na způsobu výroby, který se používal před řadou let. Dříve museli výrobci používat metodu tzv. částečná hydrogenace neboli částečného ztužování, aby margarín vyrobený z tekutých olejů ztuhl. Od té doby však výrobní procesy značně pokročily.

Margarín a ztužený tuk. Je mezi nimi rozdíl?Dnešní způsob výroby margarínů probíhá podobně jako v případě másla, tedy mechanickou cestou. Zatímco máslo se tluče z mléka, resp. smetany, margarín se míchá ze směsi přírodních rostlinných olejů, u nás hlavně řepkového, a tropických tuků, např. kokosového, palmojádrového.

Margarín se tedy dnes nevyrábí ztužováním, a není tedy ztuženým tukem. Zároveň však na krabičce takového tuku nenajdete slovo „margarín“. Správně se totiž margarín nazývá roztíratelný rostlinný tuk.

Margarín je zdrojem nezdravých tuků – mýtus


Přesně naopak. Současné kvalitní margaríny jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), tedy takové, které si tělo nedokáže samo vytvořit a přitom je nutně potřebuje.

Mýtus o nezdravých tucích v margarínech vznikl v minulosti, kdy se při přípravě surovin pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování. Při tom vznikají nezdravé tuky, nazývané trans mastné kyseliny.

Před patnácti dvaceti lety margaríny skutečně obsahovaly poměrně významné množství trans nenasycených mastných kyselin. Nyní se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají.

Současné kvalitní margaríny jich obsahují maximálně 1 procento, které není pro lidské zdraví nijak rizikové. V trochu větší míře je totiž obsahuje přirozeně i mléčný tuk, najdeme je tedy například v másle.

Jak najít kvalitní margarín a nekoupit ztužený tuk?


Čtěte tabulku nutričního složení. Neuvádí-li výrobce detailní složení, mějte se na pozoru. Ideální je sledovat v tabulce obsah trans nenasycených mastných kyselin, které můžete najít také pod názvem „transizomery“ nebo pod zkratkou TFA. Množství těchto tuků by nemělo přesáhnout 1 %.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky