Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maso v našem jídelníčku anebo co nevíme o mase?

2. 07. 2012 | Škola vaření
Celková spotřeba masa v České republice činila v posledních letech průměrně 85,1 kilogramu na obyvatele za rok. To jednoznačně svědčí o tom, že maso představuje podstatnou část našeho jídelníčku.

Co ale víme

a nevíme o mase?


Kuřecí maso

Věděli jste, že…
Kuře pochází z Asie a že první domestikované slepice se chovaly hlavně pro kohoutí zápasy?
Ve středověku pak slepice chovala šlechta pro okrasu.  První intenzivní chovy začaly na konci 19. století, v dnešní době už je ale domácí kur nejpočetnějším ptačím druhem na světě.
Současný chov je zaměřen na produkci kuřecího masa a vajec.
Kuřata poskytují světlé, křehké maso vyznačující se vysokým obsahem bílkovin.

Maso v našem jídelníčkuProč jíst kuřecí maso?
Obsah kalorií je v bílém mase nižší. Kromě vysokého obsahu bílkovin je kuřecí maso zdrojem minerálních látek a vitamínů a nezvyšuje cholesterol.  Je tak vhodné i pro dietní stravu.

Hovězí maso

Věděli jste, že…
Mezi největší producenty hovězího masa patří USA, Brazílie a Čína? V Evropě jsou to pak Francie, Německo a Itálie.

Hovězí maso je maso tura domácího. Má cihlově červenou barvu.  Výsledný odstín  však záleží na věku zvířete. U mladých kusů je bledě červený, u starších kusů a zvláště býků je tmavě červený. Záleží ale i na plemeni a kvalitě a intenzitě výživy. Typická chuť a pach masa je ovlivněna přítomností mastných kyselin a výrazná je zejména u starších zvířat. Na šťavnatost masa má vliv jeho mramorování, což je vyšší obsah tuku na úkor kolagenu a elastinu ve tkáni mezi svalovými vláky. Maso od dobře vykrmených zvířat je tedy křehčí než maso od zvířat hubenějších.

Proč jíst hovězí maso?
Hovězí maso má vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12 a je tak významným zdrojem látek pro krvetvorbu.

Vepřové maso

Věděli jste, že…
ačkoli nadávkou prase bývá nazýván člověk, který je nečistotný, prase je naopak velice čistotné zvíře? Nadávka sama tak pramení pouze ze způsobu chovu prasat člověkem.
Vepřové maso je maso prasete domácího. Má bledě růžovou barvu. Oproti hovězímu má vyšší obsah tuku a tím i vyšší energetickou hodnotu. Libové vepřové je ale zcela jistě součástí zdravého jídelníčku.

Proč jíst vepřové maso?

Je výborným zdrojem bílkovin, vitamínů řady B, zinku, železa a draslíku.

Na co se zaměřit při nákupu masa?

o Kupujeme přednostně maso z českých chovů.
o Vyhýbáme se levným nákupům u stánků.
o Maso nakupujeme pouze v solidních obchodech, kde víme, že je spolehlivě čerstvé.
o Ať už zvolíme čerstvé nebo mražené maso, vždy kontrolujeme datum spotřeby a datum balení.
o Přednostně kupujeme maso čerstvé – po příchodu domů si ho naporcujeme a zmrazíme dle potřeby. Po rozmrznutí maso nikdy znovu nezmrazujeme.
o Maso zkontrolujeme důkladným pohledem. U řezníka požádáme, ať nám ho ukážou ze všech stran. U baleného masa prohlédneme neporušenost obalu a barvu.

Maso v našem jídelníčkuJak maso skladovat?

Každý druh masa má svá specifika. Maso vždy skladujeme v lednici v horních policích a vždy dál od potravin, které konzumujeme syrové.
Pokud není maso v originálním balení, vyléváme od něj v průběhu skladování puštěnou krev a máme ho přikryté. Kuřecí maso můžete v lednici skladovat až dva dny, vepřové až čtyři, kvalitní hovězí, které chceme nechat vyzrát, pět až deset dní.

Co znamená zrání?
Očištěné maso zabalíme důkladně do potravinářské folie a necháme ho v lednici uležet. Takto vyzrálé maso je dvakrát až třikrát křehčí. Například u hovězích steaků tím zaručíme jejich výraznější chuť i lepší kulinářský zážitek.
Příprava masa

Ať už budeme vařit minutku, omáčku či guláš, vždy je důležitá hygiena. Maso před každou přípravou důkladně umyjeme vlažnou až studenou vodou. Nemáčíme jej ale zbytečně, aby neztratilo šťávu. Určíme si prkýnko a nůž, které bude pouze pro zpracování syrového maso. Rukou, kterou jsme se dotýkali syrového masa, se nedotýkáme žádné jiné potraviny. Zabráníme tak možnému šíření bakterií.

Zdroj: Penny

ZUZI
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !