MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko – slovníček pojmů

18. 06. 2010 | Škola vaření

Pasterizace

Pasterizace je způsob tepelné úpravy při zpracovaní mléka, označený podle francouzského chemika a bakteriologa Louise Pasteura, který se zabýval účinky tepla při ničení choroboplodných zárodků. V současnosti mlékárny využívají krátkodobou pasterizaci při vyšší teplotě (15 – 20 vteřin, 75 °C). Účinnost ničení bakterií je 99,5 %. Trvanlivost pasterizovaného mléka je 3 – 10 dní při dodržení skladovacích podmínek při teplotě do 6 °C. Toto mléko bývá některými výrobci často chybně označováno jako „čerstvé“ (definice čerstvého mléka – viz níže).


Homogenizace

Homogenizace je proces, při kterém je mléko pod vysokým tlakem protlačováno skrz malý otvor. Mléčný tuk se tím rozbije na tak malé částice, že zůstanou emulgované v mléku a nevyvstávají na hladině, ani se neusazují na stěnách obalu nebo nádoby. Cílem homogenizace je zlepšení konzistence a kvality konzumního mléka a ostatních mléčných výrobků.


UHT

UHT technologie – (Ultra Heat Treatment), krátkodobý vysoko tepelný záhřev, někdy označovaný jako ultrapasterizace, je metoda tepelného ošetření mléka. Mléko se velmi krátce 2 – 3 vteřiny zahřeje na teplotu 135 – 137 °C. Potom se rychle ochladí a plní se v aseptickém prostředí do aseptických obalů. Tím se zničí prakticky všechny přítomné mikroorganismy, mléko v uzavřeném obalu lze skladovat 3  – 6 měsíců při pokojové teplotě.


Trvanlivé mléko

Trvanlivé mléko se vyrábí z čerstvého kravského mléka jenom působením tepla a je baleno do aseptického obalu s hliníkovou fólií, která nepropouští světlo ani vzduch a brání pronikání bakterií z okolního prostředí. Metoda tepelného ošetření trvanlivého mléka se nazývá UHT, tj. ošetření při vysoké teplotě. Trvanlivé mléko je 100% přírodní produkt bez konzervačních látek. Výhodou tohoto mléka je možnost je dlouhodobě uchovávat při pokojové teplotě mimo ledničku. Jeho trvanlivost v uzavřeném kartonovém obalu je 3 – 6 měsíců. Nutriční hodnoty po tepelném zpracování zůstávají zachovány.

 

Mléko s prodlouženou trvanlivostí – ESL

Mléko ošetřené zahřáním na teplotu minimálně  125 – 130 °C po dobu 2 – 4 sekund.  Vzniká tak mléko s prodlouženou trvanlivostí. ESL mléko stojí z hlediska trvanlivosti i senzorických vlastností mezi pasterovaným a trvanlivým mlékem. Obvyklá doba trvanlivosti ESL mléka vyráběného v ČR je 14 – 20 dní. Toto mléko je plněno do neaseptických obalů a musí být skladováno a distribuováno v chlazeném prostředí při teplotě do 6 °C.


Syrové (čerstvé) mléko – mléko od farmářů (ze dvora/z mlékomatů)

Pod tímto pojmem zpravidla rozumíme mléko, které nebylo technologicky zpracováno, Brzy po nadojení, zpravidla nebalené do průmyslových obalů, ale nakupované přímo od farmáře či z mlékomatů. Vyznačuje se také vyšším obsahem tuku kolem 4 % a jeho vyvstáváním na povrchu (vytvoří se tzv. tukový škraloup). Čerstvé mléko je mléko technologicky nezpracované. Riziko čerstvého neošetřeného mléka tkví především v tom, že může obsahovat nebezpečné patogenní mikroorganismy. Trvanlivost tohoto mléka je zpravidla pouze několikadenní, přibližně do 3 dnů. Čerstvé mléko je samozřejmě nutné uchovávat v chladu do 6 °C.

 

Zdroj: Tetrapak.com

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles