Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko z mlékomatů je nejspíš dočasný hit

10. 06. 2010 | Škola vaření

Mléko z mlékomatů je nejspíš jen dočasná móda, která souvisí s poptávkou po čerstvých potravinách. Konzumace nepasterizovaného mléka není bezpečná, mléko by se mělo vždy tepelně ošetřit. To je ale pracné a řadě lidí doma upravené mléko nechutná a je tedy otázkou zda tak spotřebitelé skutečně činí. Problémy mohou navíc zesílit s příchodem teplého počasí.

 

Má mléko z mlékomatů lepší chuť?

 

Lidé mluví o husté a dobré chuti mléka. Ve skutečnosti je to tuk, co jim chutná! U mlékomatů ale informace o obsahu tuku chybí! Mléko z mlékomatů většinou obsahuje vyšší množství tuku (od 3,7 – 4 %)! Často se ale srovnává nesrovnatelné – plnotučné mléko z mlékomatů s polotučným mlékem (1,5 %) z obchodu, přitom i zde je možné zakoupit plnotučné mléko plné chuti.

 

Je mléko z mlékomatů nutričně hodnotné?

 

Syrové mléko je nutné vždy tepelně upravit. Domácí ošetření je nespolehlivé, pracné, vyžaduje zkušenost, hygienu a čas. Nešetrné ošetření mléka může snížit jeho kvalitu zejm. chuť a vůni. Snižuje se také obsah vitamínů. Vyvstává škraloup, který obsahuje kvalitní syrovátkové bílkoviny, ty ale obvykle vyhodíme, protože málokomu škraloup chutná. Zhoršuje se vůně, mléko získává tzv. „vařivou příchuť“. Mírně se snižuje stravitelnost mléka. 

 

 

Je mléko z mlékomatů zdravější?

 

72 % Čechů si myslí, že čerstvě nadojené mléko je nejzdravější (Zdroj: STEM/MARK, 2008). Konzumovat syrové mléko je však riziko, protože může obsahovat choroboplodné zárodky. Zdravotní nezávadnost může být garantována jen u průmyslově ošetřeného mléka. Takové mléko je několikrát kontrolováno a profesionálně tepelně ošetřeno, aniž by bylo jakkoliv chemicky upravováno.

 

Je mléko z mlékomatů cenově výhodné?

 

Není. 1 litr mléka z mlékomatů stojí 15 – 20 Kč (Zdroj: ceny z terénu). Kupující by si měl vždy přikoupit také novou (sterilní) láhev, která stojí 5 Kč. Cena za 1 litr spíše plnotučného mléka (ale nikde není garantováno, kolik tuku vlastně mléko v konkrétním mlékomatu obsahuje)
se pohybuje mezi 20 – 25 Kč včetně lahve.


1 litr trvanlivého plnotučného mléka z obchodu stojí průměrně 11,80 Kč, 1 litr trvanlivého polotučného mléka pak 10,90 (Zdroj: GfK, 1-2/2010).

 

Jak se prodává mléko z mlékomatů v ostatních státech EU?

 

Ve většině evropských zemí se čerstvé mléko prodává přímo na farmách zemědělců, nikoliv prostřednictvím automatů. Automaty jsou rozšířené zejména v hornatých zemích, jako je Rakousko, Švýcarsko a Itálie, to souvisí s nedostupností některých místních lokalit. Mlékárnám se nevyplatí odsud mléko svážet.

 

Podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu (SFIZ) dosahuje podíl přímého prodeje mléka např. v Polsku 1,71 %, v Rakousku 3,24 % a v Německu 0,32 % z celkové produkce.

 

Jaký objem mléka se v České republice může prodat z mlékomatů?

 

V České republice je prodej mléka omezen předpisy – tzv. mléčnými kvótami. Národní kvóta pro rok 2009/2010 činí 2,82 miliardy kilogramů mléka. Z toho je kvóta do mlékáren 2,81 miliardy kilogramů a kvóta pro přímý prodej jen 10,202 milionů kilogramů. To znamená, že dohromady ze dvora a prostřednictvím mlékomatů, se u nás může prodat max. 0,36 % z celkové produkce mléka.

 

Kolik je u nás mlékomatů?

 

Podle údajů Agrární komory ČR bylo v České republice k 14. 4. 2010 109 mlékomatů.

 

Zdroj: Tetrapak.com

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je čerstvé mléko. Máme možnost kupovat čerstvé neodstředěné mléko každý týden a vůbec se nedá srovnávat s plnotučným mlékem z krabice. To mu nesahá ani "po kotníky".
A ta cena? V kterém obchodě mají plnotučné za 11,80, za tu cenu se stěží koupí polotučné.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s nížeuvedeným komentářem.
A nejde jen o mléko:
Pokud taky už máte dost kdovíčím vyhoněných rajčat bez chuti a čínského česneku Smajlík, nemáte vlastní zdroje a zajímáte se o možnost získávat
čerstvou a chutnou zeleninu tuzemské produkce, doporučuji navštívit stránky http://www.bedynky.cz/
Jak se zde píše - Ta možnost je sice značně ulítlá a nepatrná, ale je!
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je zas reklama tetrapaku, já teda nemám možnost kupovat pravé mléko, ale už jsem se s ním setkala a naprosto souhlasím s holkama. A když budou strašit lidi, tak se ty automaty ani pořádně nerozjedou. Mléko z krabice je jako tatarák z brambor /ne že by se to nedalo pozřít, ale s tatarákem to nejde srovnávat/.
Obrázek uživatelky
profil
čerstvé kravské mléko je super, nechám do druhého dne, seberu smetanu a pak převařím. Jeden čas jsme kupovali jen tohle, teď to střídám s krabicovým, přeci jen na běžný vaření a pečení je kravského škoda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles