Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje vaření - aneb o něco zdravěji a bez násilí

6. 11. 2010 | Škola vaření

Na úvod svého článku vám, milé chytré ženy, doporučím kuchařky, v nichž nacházím inspiraci. První z nich je Kuchařka nejlepší recepty od nakladatelství Dona, která zahrnuje klasické i moderní recepty. Dlouho jsem si s ní vystačila.

Dále používám knížky ze stejného nakladatelství Hrníčkové moučníky a Kuchařka vaříme levně, která nyní v době krize je velmi aktuální. Ještě bych ráda zmínila knihu Vaříme dětem chutně a zdravě, na níž  se podílela Pavla Momčilová.

Protože mám dvě děti, chci, aby jejich strava byla pestrá, výživná a zároveň chutná. Někdy stačí maličkost,  kterou uděláme něco pro své zdraví. Například jsem upekla koláč z listového těsta s jablky, rozinkami a skořicí, povrch jsem lehce posypala sezamovými a slunečnicovými semínky.

Někdy, pokud mají děti chuť na něco dobrého a nic není po ruce, opražím slunečnicová semínka a posypu je troškou cukru. Po jeho rozpuštění
podávám. Starší syn má rád domácí müsli. Na trošce oleje opražím ovesné vločky, přidám např. kokosovou moučku, cukr nebo med a potom podle chuti rozinky, posekané ořechy, semínka nebo hoblinky čokolády. Může se promíchat i s cornflakes a jíst samotné nebo vmíchané do jogurtu, případně kysané smetany.

Do langošů z jogurtového těsta část bílé mouky nahradím celozrnnou, jemně mletou moukou. Zkusila jsem  připravit sladkou variantu ze strouhaných jablek povařených s pudinkovým práškem, hřebíčkem, vanilkou a cukrem.
Nerada bych vytvořila dojem, že se u nás jí stále sladké, samozřejmě uvádím jen některé příklady jídel. 

Na stole se u nás často objevuje syrová zelenina a ovoce, syrové kysané zelí.
Vyzkoušela jsem jíšku do polévky z celozrnné mouky rozmíchané se Zlatou Hanou. Zředila jsem ji vodou, vložila kostku zeleninového vývaru, kmín, trošku pepře, povařila a potom zjemnila troškou smetany. Zvlášť jsem uvařila sáček rýže, vmíchala do polévky, posypala pažitkou.  Výsledek byl skvělý.
Rádi si vaříme zázvorový čaj s citronem a medem, může se přidat hřebíček a skořice.

Občas si dáme meltu  s cukrem a trochou mléka, ovocný nebo zelený čaj.
Také jsme doma umixovali nápoj z aloe vera, řadu receptů najdete na internetu.

Nezavrhujeme ani klasickou českou kuchyni, snažím se, abychom především byli spokojení. Podle mého  názoru není pro dítě zrovna dvakrát prospěšná vnucená porce byť jinak zdravých ovesných vloček, žel  snědených s odporem. Důležité je připravit zdravé jidlo ne na úkor chuti.  Houskové knedlíky lze připravit s trochou celozrnné mouky. Lépe drží pohromadě a méně se rozvařují.

Dobrá a zdravá svačina se dá připravit z kelímku bílého jogurtu. Stačí lehce přisladit, vmíchat drobné ovoce  (např. rozmražené). Pokud chcete, povrch můžete ozdobit trochou šlehačky nebo bílého jogurtu.  Další tip - kuličky z ovesných vloček. Vločky rozmixujeme mixérem na pevné potraviny nebo umeleme, rozmačkáme 1-2 banány, přidáme kakao, trochu přírodního nebo bílého cukru, zahustíme podle potřeby kokosem, drcenými piškoty nebo strouhankou. Hotové kuličky obalíme v kokosu. Když byly děti malé, moc jim
chutnaly.

Jednoduchá dobrota se upeče z listového těsta pokrájeného na čtverečky či obdélníčky rádýlkem, lehce posolíme a sypeme sezamem, lněným semínkem nebo kmínem.  Zdravá výživa vyžaduje vaši kreativitu, aby tato dvě slova nebyla pro vaše děti spíše strašákem.

Z masa upřednostňujeme libové kuřecí a ryby, někdy kuřecí játra a spíš výjimečně hovězí a vepřové, které  se na našem stole ale také objeví.
Ještě zmíním jeden z dobrých nápadů uvedených v knížce Vaříme dětem. Obsahuje např.recept na tatarku z bílého jogurtu. Vyzkoušela jsem ji a je k nerozeznání od koupené tatarky. 

Přeji vám příjemná překvapení při alternativní přípravě jídla a bohatou vlastní inspiraci.  I když nejsem odborníkem na výživu, hodně se tímto tématem zajímám a strávím dost času využitím  a přizpůsobováním různých receptů. Rozhodně tento čas nepovažuji za ztracený, protože zdravé  a spokojené děti jsou určitě prioritou a nejen pro mě.

 

Slavia - čtenářka

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
S tím můžu jen souhlasit. Navíc tělo si obvykle řekne samo o to, co potřebuje.
Obrázek uživatelky
profil
Kdyby se měl člověk při vaření řídit odbornými radami, tak by zjistil, že zdravé není vlastně nic. Zapojme především zdravý selský rozum, nic nepřehánějme a hlavně jezme normálně, tedy jez do polosyta, pij do polopita a budeš žít dlouhá léta.
Obrázek uživatelky
profil
Každému vyhovuje něco jiného a co jednomu vyhovuje, druhému může uškodit. Nám semínka chutnají. Fakt je, že jsem kdysi zkoušela péct z CZ
mouky a nebylo to dobré. Teď jsem objevila v Kauflandu slovenskou CZ mouku, kterou když přidám do těsta, není nic poznat. A navíc není drahá. Nedávno jsem ji přidala do buchty a návštěva si tak strašně chválila a přitom vůbec nejsou zastánci zdravé výživy. Předloni jsem objevila recept na celozrnné linecké a bylo skvělé. Každý zdravý recept se mi nehodí, ráda ale zkouším nové recepty a většinou mám šťastnou ruku i když ne všechny vyhovují zásadám zdravé výživy. Jsme docela labužníci a nesnědli bychom nic příšerného jen proto, že je to zdravé. A kdo nemiluje semínka bez příchuti, výborná jsou slunečnicová semínka obalená v mléčné čokoládě jako lentilky, když děti neměly v semínkách zálibu, koupila jsem je a rychle zmizela. Občas mám obrovskou chuť na obyčejný rohlík nebo chleba tak ho koupím a pochutnám si bez pocitu viny. Hezký den. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já osobně do listového těsta bych nic nepřidávala, hlavně když bych dělala štrůdl, už by to nebylo ono ... máme rádi klasiku a semínka nemusíme, na to máme za rohem pekárnu, kde je chleba plný semínek a ještě v nich celý obalený...žvejkáte to půl hodiny a semínka v zubech ještě za dvě hodiny - no, a mám to i zrýmovaný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Třeba v knížce od Pavly Momčilové je zmínka o listověm těstě, dá se vylepšit třeba celozrnnou moukou nebo sezamem, více ale v knížce. Je to knížka od odbornice na zdravou výživu zaměřená na děti a když se nepeče každý den, myslím, že to není taková katastrofa. Navíc v tisku se jednou považuje určitá potravina za zdravou a podruhé je málem jedovatá. Myslím, že je dobré řídit se rozumem a pokud ti listové těsto vadí, prostě
ho nejez. Důležité je taky, aby jídlo bylo chutné,
aspoň pro mě. Nic se nesmí přehánět.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles