Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy

6. 12. 2013 | Škola vaření
Chcete si doma užít skutečně kvalitní kávu s příjemnou vůní a chutí, kterou oslníte i své přátele? Zkuste se vyhnout nejčastějším chybám při její přípravě.

Kupujete si nekvalitní surovinu


Základem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina, kterou dobře vybírejte. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace i radu, kterou kávu vybrat.

V nabídce najdete jak jedno druhové, tak i směsi. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená. Poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Kupujte spíše menší balení, které uchovávejte dobře uzavřené v původním obalu nebo nádobě, v suchu a při běžné teplotě. Otestujte více druhů káv a najděte si tu svoji dle vlastních chutí.

Nejčastější chyby při přípravě domácí kávyVaříte kávu ze směsi nejasného složení


Český „turek“ má stále mnoho příznivců, řada lidí si bez něj stále nedokáže představit ráno. Důležité je ovšem připravovat takovou kávu z čerstvě upražených a doma namletých zrn. Nedoporučují se směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší než, za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně pod cca 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní.

Kávová zrnka namelete málo, nebo zbytečně moc


Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namletou surovinu. Pokud používáte například french press, kde se káva zalévá horkou vodou a je následně delší dobu louhována, potřebujete hrubě namleté zrno. Naopak u espressa, kde probíhá extrakce během desítek sekund, je vhodnější jemné mletí. Jestliže nemáte doma mlýnek, pak si nechte kávu namlít u svého kávového specialisty. Jistě vám poradí i s nejvhodnější hrubostí pro vaši přípravu. Správné namletí čerstvě pražené kávy vám zajistí intenzivní chuť a bohaté aroma.

Špatně zacházíte s kávovarem


Kvalitu kávy a její výslednou chuť do velké míry ovlivňuje i stav kávovaru a mlýnku. Pokud neudržujete zařízení v čistotě, na kávě si moc nepochutnáte. Počítejte s tím, že pražená káva obsahuje olej, který umí zežluknout. Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji umí napáchat nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje). Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce. 

Zdroj, foto: Cross cafe

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy:

Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy
Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy
Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem si na oficiálních stránkách výrobce kávy přečetl, že při výrobě instantní kávy se používá i formaldehyd. "No poszer". I tu používám, ale přednost dávám klasické kávě. Bohužel v množství "víc než zdravém". Ale zase se píše, že pití kávy ve větším množství chrání před rakovinou.
Obrázek uživatelky
profil
Aj ja doma pijem instatnú kávu,ale keď mám možnosť na kvalitné presso neodolam -ta vôňa...
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetla,ale jsem barbar, který pije kávu jen instatníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles