Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neznámé druhy pepřů

5. 09. 2011 | Škola vaření
Černý, bílý a zelený pepř patří mezi nejoblíbenější koření českých hospodyněk. Z regálů supermarketů a obchůdků s kořením ale pomrkávají mnohé další druhy, například pepř růžový nebo kayenský. V našem článku se dozvíte, kde se v našich kuchyních vzaly, a jak je správně používat.

Na úvod je třeba zmínit, že skutečným pepřem jsou opravdu jen druhy černý, zelený a bílý. Pocházejí z liány pepřovníku (piper nigrum) a liší se jen dobou sběru a zpracováním. Ale teď už k našim neznámým pepřům.

Růžový pepř

Seženete ho také pod názvy peruánský pepř nebo brazilský pepř. Jde o plod stromu jménem pepřovec balzámový (schinus molle), který pochází z Jižní Ameriky.

V kuchyni je oblíbený zejména pro svou kontrastní barvu a jen mírně palčivou jalovčinkovou chuť. Najdete ho prakticky jen ve směsi čtyř pepřů, kde plní hlavně dekorační funkci. Ve větším množství totiž může být pro strávníky toxický. Měly by se mu proto vyhnout malé děti a těhotné ženy.

Cayenský pepř

Zvaný také kayenský pepř. Ve skutečnosti nejde o kuličkové koření, ale o drobně rozdrcené chilli papričky. Omyl vznikl při překladu z anglického jazyka, kde pepper znamená jak pepř, tak papriku. Setkal se s ním už Kryštof Kolumbus při svém objevování nového kontinentu.
Kayenský pepř může mít různou barvu, podle použitých papriček: od červené, přes oranžovou až po žlutou. Má velmi výraznou pálivou chuť a v našich podmínkách ho nejčastěji využijeme při přípravě gulášů a tmavého masa.

Dlouhý pepř

Tento druh pepře se v našich obchodech objevuje čím dál častěji. Pochází také z liány pravého pepřovníku, ale nejde o plody, ale o usušená květenství. Jeho chuť je velmi palčivá s mírným sladkým podtónem. Charakteristická je i velmi jemná vůně.
Jeho název poměrně přesně popisuje jeho vzhled, s jiným druhem pepře si ho určitě nespletete. Hodí se hlavně do zeleninových jídel a nejrůznějších omáček.

Kubebový pepř

Tento pepř je blízkým příbuzným pravého pepřovníku. Roste na pepřové liáně s latinským označením piper cubeba. V Evropě byl dříve pro svou nízkou cenu oblíbenější než pepř černý. Konzumenty ale později odradila výrazná nahořklá chuť. Jeho chuť i vůně je ale pronikavější, než u pepře černého.
Od černého pepře ho poznáte podle přischlé krátké stopky. Používá se především k rybám a do rýžových jídel. Je také součástí některých receptů na kari koření.

Pepř sečuánský

Tenhle pepř, jak už jeho jméno napovídá, pochází z Číny. Jde o plody stromu pepřovníku Zanthoxylum piperitum (u nás často k sehnání ve formě bonsaje). V Asii je velmi oblíben pro svou velmi ostrou chuť (ve větším množství otupuje chuťové buňky) a výraznou vůni.
S oblibou se přidává například do zeleného čaje. V evropské kuchyni se používá především při přípravě drůbežího masa.


Notburga – čtenářka
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to zaujímavé poznať nové korenia.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles