Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okénko do světa čokolády

2. 07. 2010 | Škola vaření

Původní zemí čokolády je Mexiko. V roce 1502 věnoval Kryštof Kolumbus několik kakaových bobů španělskému králi, ale čokoláda si získala oblibu až časem, první tuhou čokoládu vyrobili Španělé. Švýcaři začali zkoušet, jak chuť čokolády obohatit a udělat ji sladší.

Dnes Švýcarsko patří k zemím s největší výrobou čokolády v Evropě a značky jako Lindt, Alprose či Nestlé zná každý gurmán. Švýcarsku konkuruje Belgie, která je proslulá  výrobou čokoládových bonbonů - pralinek,  které jsou plněné nejrůznějšími náplněmi. Nejznámější značkou je Godiva či Neuhaus, které patří k těm dražším, levnější a jemnější pralinky jsou známé pod značkou Leonidas. Sladkým suvenýrem z Mozartova města Salcburku jsou Mozartovy koule. Je to vlastně marcipán, který je ukrytý v oříškové a nugátové hmotě a zabalený v čokoládové polevě. Naší největší čokoládovnou, která byla založena již v roce 1896, byla a stále je Orionka.


Kde se sní čokolády nejvíc?

Pokud tipujete Švýcary, trefili jste se do černého. Průměrný Švýcar spořádá ročně 10,5 kg čokolády. Za nimi jsou Rakušané, pak Norové, Němci, Britové a na šestém místě jsou Belgičané s průměrnou spotřebou 5 kg čokolády na osobu a rok. 


Čokoláda a naše zdraví

Na téma vliv čokolády na zdraví člověka bylo již vypracováno mnoho studií. Základní složka kakao obsahuje množství organických sloučenin, z nichž mnoho z nich ovlivňuje jak zdraví fyzické, tak i psychické. Například dodává organismu energii a pomáhá tak bojovat proti únavě a prospívá srdci a cévám. Ale nadměrná konzumace čokolády vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné, neboť většina produkovaných čokolád obsahuje navíc cukr, mléko, ztužené tuky a aditiva – přídavné látky. Ke konzumaci se doporučuje jen kvalitní, zejména hořká čokoláda.


Čokoláda a dobrá nálada

Čokoláda rychle zvýší hladinu krevního cukru v krvi a dodá nám potřebnou energii a působí na tvorbu látek, které ovlivňují naši náladu. Když jich je v organismu málo, pociťujeme větší pesimismus a naopak. Díky báječné chuti a požitku z čokolády se uvolňuje betaendorfin, který má pozitivní vliv na naší náladu, pocity štěstí a spokojenost a kvalitní čokoláda je považována za skutečné antidepresivum. Možná, že zde je vysvětlení, proč čokoládu milují zejména ženy, kterým se připisuje větší psychická labilita než mužům. 


Čokoláda jako afrodisiakum

Velkou oblibu čokoláda získala, když ji známý milovník žen Giacomo Casanova doporučoval jako afrodisiakum. Madame du Barry, milenka Ludvíka XV., ji podávala svým milencům a královi dvořané pili horkou čokoládu několikrát za den. V 17. století prohlašoval anglický královský lékař Henry Stubbs, že „čokoláda vyvolává milostnou touhu“. I dnes je čokoláda považována za mírné afrodisiakum.  


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je ale vynalez, další div sveta
Obrázek uživatelky
profil
tu první fotku jste vyfotila vy? (ten šákek s oplatkem a oříšky) ... nádhera Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles