Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce a plody v alkoholu

24. 02. 2012 | Škola vaření
Ovoce a plody v alkoholu jsou jednoduchým nápojem pro každou příležitost. Oblíbený nápoj si můžeme připravit doma sami z ingrediencí, které máme  zrovna po ruce. Pro přípravu se výborně hodí sezónní ovoce ze zahrádky. Ovoce v alkoholu můžeme připravit z domácích i exotických druhů. Jednoduchou úpravou dosáhneme prolnutí chuti ovoce a alkoholu.

Nejčastěji ovoce nakládáme do vodky, rumu a koňaku. Například meloun zalijeme vodkou, jahody zalijeme rumem. Ale můžeme použít i jiný alkohol, fantazii se meze nekladou. K přípravě ovocné bowle můžeme použít jeden druh ovoce nebo více druhů. Množství alkoholu musí být takové, aby bylo ovoce zcela ponořeno. Ovocná bowle se výborně hodí na různé oslavy a slavnostní příležitosti. Připravujeme je ve speciální skleněné míse s poklicí. Takto připravené ovoce nejen dobře vypadá, ale také výborně chutná. Ovoce v alkoholu můžeme použít do alkoholických koktejlů, šlehačkových a zmrzlinových pohárů.

Také se uplatní v kuchyni při přípravě krémů a moučníků. Pokud použijeme na přípravu ovoce z vlastní zahrádky, můžeme ho během doby zrání doplňovat. Pro lepší kvalitu necháme ovoce v alkoholu delší dobu. Většina ovoce a plodů vydrží dlouho. Na takovéto delší uchování používáme na zalití rum. Při nakládání ovoce do alkoholu je třeba ovoce nakrájet na menší kousky, aby dobře nasálo alkohol. Navíc nesmíme zapomenout na cukr, bez něj by nám ovoce vůbec nechutnalo. Cukr přidáváme podle druhu ovoce. Dále používáme koření, jako je skořice a vanilkové lusky. Na bowli jsou nejvhodnější jahody, višně, meruňky, broskve, nektarinky, hrušky,  jablka, švestky a vlašské ořechy. Výborné jsou také melouny, ananasy, citrusy a kiwi. Ovoce, které máme z obchodu, dobře omyjte, protože jeho kůra je chemicky ošetřená.

Jak připravit ovoce v alkoholu

Jahody v rumu - jahody odstopkujeme, omyjeme a velké překrojíme. Po vrstvě je naskládáme do sklenice, každou vrstvu posypeme cukrem a zalijeme rumem. Na 1 kg jahod nám postačí  200 g cukru. Ovoce musí být ponořeno. Sklenici uzavřeme a necháme odležet v chladnu.

Višně  - stejně jako jahody můžeme nakládat do rumu, ale také do jiného destilátu. Na 1 kg višní použijeme 350 g cukru. Omyté višně postupně ukládáme do sklenice, každou vrstvu zasypeme cukrem a nakonec všechno zalijeme alkoholem.

Opilý meloun - do omytého melounu vytvoříme díru, a do ní se pomocí trychtýře nalije alkohol, často se používá vodka. Takto připravený odložíme na 24 hodin do lednice. Alkohol se postupně naváže na vodnatou dužinu, která se následně konzumuje.

Mix ovoce -  do hrnce nalijeme vodu, přidáme citrónovou šťávu, cukr a vanilku. Za občasného míchání necháme projít varem. Z meruněk stáhneme slupku a odpeckujeme je. Hrušky zbavíme jádřinců a společně s meruňkami, ananasem a kiwi nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce s cukrovým extraktem a krátce povaříme. Takto připravené ovce naskládáme do velké zavařovací sklenice. Sklenici zalijeme alkoholem a uzavřeme. Na zalití je nejlépe použít brandy. Po uzavření sklenici asi 60 minut sterilizujeme v páře. Po vychladnutí necháme sklenici s ovocem odležet 4 týdny v chladnu.  

Ananas v rumu - ananas zbavíme zeleného vršku, slupky a omyjeme.Takto připravený nakrájíme na kolečka.  Do hrnce dáme vařit menší množství vody, ve které rozpustíme asi 150 g cukru, přidáme skořici, občas promícháme, dokud se nám cukr nerozpustí. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme ananas nakrájený na kolečka a chvilinku povaříme. Do velké sklenice dáme kolečka ananasu, cukrovou šťávu smícháme s rumem a nalijeme do sklenice s ananasem. Láhev uzavřeme a na chladném a temném místě necháme čtyři týdny odpočinout.

Při podávání bowle můžeme ovoce ještě zalít šampaňským nebo bílým vínem.



Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek,hned bych si něco takového dalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
perfektní článekSmajlík děkuji za tip a jdu něco namíchatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nějaké ovoce v alkoholu! Pěkně jsi to, Martičko,
napsala.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles