Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Physalis – Mochyně židovská třešeň

27. 10. 2016 | Škola vaření
Jedná se o rostlinu, kterou si můžete s trochou štěstí a teplého léta vypěstovat i na své zahrádce. Je to mrazuvzdorná trvalka dorůstající do výšky okolo půl metru. Nejdůležitější jsou její plody, malé červené nebo žluté kuličky připomínající naše třešně. Vyrůstají v malých kališích, které vypadají jako malé lampiónky a často se proto používají i k dekorativním účelům.

Právě tyto lampiónky připomínají frygickou čapku, tradiční židovský oděv, a odtud plyne i lidové pojmenování rostliny. Chuťově o něco zajímavější je ovšem její příbuzná mochyně peruánská. Jedná se o téměř totožnou rostlinu, s tím rozdílem, že plody jsou více žluté až oranžové a připomínají cherry rajčátka.

Mochyně peruánská se pěstuje ve střední a jižní Americe. Díky teplému podnebí má tato odrůda výraznější sladkokyselou chuť, která trochu připomíná kombinaci ananasu, jahod a právě cherry rajčat.

Physalis – Mochyně židovská třešeňPlody jsou velice osvěžující a šťavnaté, obsahují velké množství vitamínu C, provitamínu A, draslíku, fosforu a vápníku. Lampión, který chrání plod, takto působí i po sklizení rostliny, proto není dobré ho odtrhávat, dokud nechceme mochyni opravdu jíst.

Pro svoji chuť jsou nejlepší syrové a hodí se do ovocných salátů, ale i pudinků nebo moučníků, ať už jako součást bublaniny nebo jako ozdoba. Mochyně působí jako prevence vzniku močových kamenů, odstraňuje z těla odpadní látky a pomáhá při dně, čerstvá šťáva uleví při svědění.
Mochyně je zralá tehdy, až je lampión kolem úplně suchý, proto dejte pozor při pěstování i nákupu. Nezralá mochyně je slabě jedovatá a náchylnějším skupinám, jako jsou děti, senioři a lidé se slabší imunitou, může způsobit zažívací potíže.


Zdroj, foto: Kolonial

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kamarádovi rostla na zahradě, skoro jako plevel, ale byla báječná
Obrázek uživatelky
profil
občas je koupim, ale mohly by být levnější
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles