Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poznejte kouzlo tradiční středomořské kuchyně

2. 04. 2015 | Škola vaření
Nádherné pláže, slunečné a teplé léto a také vynikající kuchyně, taková je oblast Středomoří. Každoročně sem zavítá spousta turistů, kteří se nechávají unést kouzlem přírody a vynikajícími pokrmy. Mezi nejoblíbenější středomořské destinace patří Sardinie, Mallorca a Kréta.

Sardinie

Druhý největší ostrov Středozemního moře, Sardinie je častým cílem turistů. Nádherná příroda, čisté písečné pláže a vynikající kuchyně láká návštěvníky z celého světa.  Sardskou kuchyni si prostě zamilujete, a to díky její jednoduchosti a zároveň pestrosti jídla. Maso, sýr, těstoviny, ryby, ovoce či zelenina patří mezí základní suroviny typického pokrmu.  

Navíc už letitá tradice praví, že maso a ryby by se neměly kombinovat. Neměli byste kombinovat předkrm z ryb a hlavní jídlo například z hovězího. A právě proto mají v  sardských restaurací obvykle dva jídelní lístky, jeden je složen z pokrmů, které vydala sama země a druhý z pokrmů, které vydalo moře. Při návštěvě kouzelného ostrova stojí za ochutnávkuvynikající špagety s mořským ježkem, které jsou známé pod názvem spaghetti Poznejte kouzlo tradiční středomořské kuchyněairicci nebo také špagety se sušenými rybími jikrami, nebo-li spaghetti bottarga.  Kromě těstovin Sardové milují i maso, takže dušený králík nebo pečené prasátko není výjimkou. Typický pro středozemní ostrov je i tenoučký chléb o síle 1 mm, říká se mu carasau a nikdy nesmí chybět v sardské domácnosti.

Mallorca

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů a zároveň i největším ostrovem Španělska.  Turisté si ji velmi oblíbili a každoročně Mallorcu navštíví 12 milionů turistů, není proto divu, že cestovní ruch místní domorodce doslova živí. Překrásné pláže, zajímavá příroda, rozmanité tradice a také specifická středozemní kuchyně lákají návštěvníky z celého světa. Typickým mallorským předkrmem je paamboli, což znamená chléb s olivovým olejem. Obvykle to však bývá bageta potřená olivovým olejem, posolená, namazaná česnekem a někdy se k ní přidávají i rajčata, sýry nebo šunka.

Tradiční polévky jsou husté vývary ze zeleniny a masa podávané s usušeným chlebem. V letní sezóně je pak nejoblíbenější studená polévka Gazpacho z rajčat, papriky a okurky. Mezi typická hlavní jídla patří tumbet, což je zeleninový pokrm z osmažených paprik, lilků, cukety s rajčatovou omáčkou. K tradičním jídlům patří i llomambcol, což je zelený závitek s vepřovým masem, piniovými oříšky a rozinkami. Oblíbeným dezertem je einsaimadas, sladké pečivo ve tvaru šneka.

Kréta

Největší ostrov Řecka o rozloze 8331 km² se nachází v Egejském moři a jmenuje se Kréta. Vysoké hory, hluboké kaňony, krasové jeskyně a překrásné pobřežítvoří nejnavštěvovanější ostrov Řecka. Kréta je proslulá i svou tradiční kuchyní, která je oblíbená díky své pestrosti a vynikající chuti. Při návštěvě ostrova byste neměli vynechat zdejší Tavernu, kde ochutnáte pravou krétskou kuchyni. Nejznámějším předkrmem jsou tzatziki, které se podávají s bílým či hnědým chlebem.

Základem tohoto jídla je typický řecký jogurt, okurka, česnek a speciální koření spolu s koprem.  Další oblíbenou pochoutkou je dakos, což jsou oválné ječné kousky chleba, namáčené ve vodě a v olivovém oleji, posypané rozmačkanými rajčaty, sýrem a oreganem.  Tradiční je i choriatiki nebo-liřecký salát. Základní suroviny salátu jsou čerstvá zelenina (rajče, okurka, paprika, salát), černé olivy, olivový olej, bazalka a pravý ovčí sýr feta.

Zdroj: Po stopách středomoří
TV Paprika
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !