Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava na úrodu

29. 07. 2016 | Škola vaření
Ovoce i zelenina, které si sami vypěstujete a sklidíte je chuťově výraznější než ta, kterou můžete celoročně koupit v supermarketu. Byť je dnes vše dostupné po celý rok bez ohledu na roční období, domácí marmeláda, kompot nebo sterilované okurky podle receptu vaší babičky nic nepřekoná. Sezóna zavařování začíná, tak se dejte do práce, ať si pak v zimě můžete pochutnat na jahodách, meruňkách a jiných dobrotách. A abyste se lépe vyznali v tom, co má teď opravdu sezónu, poradíme vám, které ovoce a zelenina spadá do tohoto období a jak je správně zpracovat.

Rady a typy

Pokud nemáte možnost si pěstovat ovoce a zeleninu sami, vybírejte si plody vypěstované v České republice. Ty se na trh dostanou v době své sezóny a nesklízí se před dozráním. Navíc plodiny vypěstované u nás jsou pro naše tělo nejpřirozenější. Pokud kupujete vše v obchodech, hledejte informace o zemi původu. V lepším případě vyhledejte v okolí svého bydliště místní pěstitele a domluvte se na odběru čerstvé sezónní zeleniny či ovoce.

zmrzlinovačZpůsoby zpracování

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat úrodu ovoce a zeleniny pro rychlé letní občerstvení nebo zimní doplnění vitaminů. Přes zavařování, sušení, mražení až po odšťavňování.


Zavařování
Pokud máte možnost uskladnění ve sklepě či spíži, zvolte zavařování. Plody můžete zpracovat na marmelády, džemy, šťávy, čatní nebo klasické kompoty.  Úroda určená k zavařování nemusí být v perfektním stavu, některé recepty naopak přímo vyžadují přezrálé plody. Kromě speciálního zavařovacího hrnce můžete ke sterilaci využít i domácí pekárnu.

Sušení
Nejen při zpracování ovoce a zeleniny, ale také hub a bylinek je výborným pomocníkem sušička. Sušička nezabere příliš místa a lze ji používat celoročně. Sušení je navíc nejzdravějším způsobem konzervace ovoce a zeleniny. Uchovává až 80 % vitaminů, především C, A a B, minerální látky a vlákninu. Navíc nevyžaduje cukr ani konzervační látky a barviva. Jednoduše nakrájíte, vložíte na plát a za několik hodin už si můžete pochutnávat na křupavých křížalách. V sušičce lze vytvořit také zdravé ovocné sušenky. Nejenže spotřebujete vše ze zahrádky, ale také ušetříte za nákup müsli tyčinek. 

Mražení
Jedním z nejjednodušších způsobů zpracování potravin je zamražování.  Vhodnější je rozdělit ovoce či zeleninu na menší porce do neprodyšných sáčků, které zabrání načichnutí od jiných potravin. S tímto vám pomůže vakuovačka či svářečka, které dokonale odstraní vzduch ze sáčků a uzavřou je. V mrazáku ovoce vydrží až rok. Mrazničku využijete ale i v létě, a to pro rychlou a snadnou přípravu domácí zmrzliny či sorbetu z čerstvého ovoce. Stačí si včas předmrazit jednoduchý zmrzlinovač. Nebo použít přístroje s vlastním kompresorem, u nich již předmrazování odpadá.

Odšťavňování a smoothie
Vyrobit si můžete také čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Zvolit můžete odšťavňovač, který z plodů vymačká šťávu a oddělí jí od dužiny. Velké oblibě se těší Smoothie mixér. Jednoduše vložíte vše podle chuti do nádoby, zašroubujete víko a rozmixujete. Pro osvěžení můžete přidat i pár kostek ledu. Potom si svůj koktejl můžete vypít nebo vzít s sebou do práce nebo do školy. Vydatný nápoj plný vitaminů je ideální jak na snídani, tak i na svačinu.


Zdroj, foto: Kasa.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To co vypěstuji na zahradě má mnohem víc vitamínů a je mnohem lepší než co lze koupit. A proto se vyplatí si na zahradě "hrát".
Obrázek uživatelky
profil
celé leto zavárame,mrazíme a sušímeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobré radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles