8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Projezte se ke sladkým snům

10. 09. 2012 | Škola vaření
Nic nemá tak blahodárný vliv na vaší každodenní aktivitu, jako zdravý a hluboký noční spánek. Ale kdo z nás by neznal potíže s usínáním a špatným spaním? Než sáhnete po tabletce na spaní, zkuste využít účinných látek, které příroda ukryla do některých potravin.

O tom, že ulehčují a zlepšují kvalitu spánku se ví už hodně dlouho a jejich pravidelné zařazení do jídelníčku vás nenásilným a zdravým způsobem může přenést do "říše snů".


Potraviny přinášející spánek


SpánekNaši předkové věřili jablkům a věděli, že jablko snědené před spaním uklidní a přispěje ke klidnému spánku. Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek, je skvělým lékem na nervy, uklidňuje a přináší blahodárný spánek.
Výborným uspávacím prostředkem s nedostižnou kombinaci účinných látek jsou banány.  I banánové chipsy se zaslouží o vaši dobrou náladu a klidný spánek.

Také lžíce medu snědená hodinu před spaním uklidní a lépe navodí spánek. Řiďte se radou našich babiček a vypijte před spaním sklenici teplého mléka se lžičkou medu. Mléko, ale i mléčné výrobky jsou bohaté na látky, které navozují spánek. Dopřejte si menší porci jídla bohatého na sacharidy, ideální je třeba celozrnný rohlík, toust či cereálie. Když si dáte tuhle malou večeři asi hodinu před usnutím, povzbudíte tvorbu látek, které vás celkově zklidní a usnadní usínání. K potravinám, které obsahují substance s uklidňujícím účinkem patří také ovesné vločky, ořechy a semínka.

Jedním z nejchutnějších "prášků na spaní" je kvalitní čokoláda s vyšším podílem kakaa. Má pozitivní vliv na naší náladu, pocity štěstí a spokojenost, čímž napomáhá usínání. Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a tyto látky podporují zdravý rytmus spánku a bdění. V důsledku toho v noci spíme osvěžujícím spánkem a přes den se dokážeme lépe soustředit a být výkonnější. Optimální je zařadit ryby do jídelníčku alespoň jednou týdně.  
Větší množství alkoholu před spaním vás spíše vzruší, než uklidní, ale výjimku tvoří sklenka červeného vína nebo piva.

Čaj z lipového květu je oblíbený v mnoha zemích. Dokáže ztišit rozbouřenou mysl, snížit nervové napětí a také pomoci při usínání. Sotva bychom v lidovém léčitelství našli oblíbenější a k léčbě nejrůznějších chorob používanější rostlinu než je heřmánek.

Ten je skvělým protilékem na nespavost, neboť celkově uklidňuje, a usnadňuje tak usínání. Již ze středověkých herbářů se dozvídáme, že "meduňka na noc pitá vyvolává klidný spánek a veselé sny". Příjemně vonící meduňkový čaj může přispět k lepšímu spánku a nabízí se nám místo prášků na spaní.

ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !