8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady do kuchyně z babiččina receptáře

19. 07. 2008 | Škola vaření

Maso:

-Chceme-li špikovat telecí maso, omyjeme ho nejdříve hodně horkou vodou, aby ztuhlo. -Slanina se v mase déle udrží.
-Čerstvé maso nemusíme omývat, stačí ho utřít vlhkou utěrkou.
-Libové maso dáme při vaření do vařící vody, tučnější do studené, aby se stejnoměrně provařilo.
-Maso před dušením i pečením rychle opečeme po obou stranách, zůstane tak šťavnaté.
-Masová nádivka do rolády bude kyprá, když do ní přidáme dvě lžíce vařené rýže.
-Aby hovězí polévka měla pěknou barvu, přidáme do ní nastrouhaný kousek mrkve orestovaný na tuku.


Pečivo:

Měkký chléb snadno ukrojíme, nahřejeme-li nůž nad ohněm.
Čerstvé pečivo, které chceme uchovat do druhého dne, nikdy necukrujeme předem, zvlhlo by.


vařeníOkurky:

Aby byly lépe stravitelné, rozstrouháme je na hrubším struhadle na drobné nudličky.



Osychá Vám salám:
Šunku a naříznutý salám udržíme čerstvý, jestliže jej potřeme koňakem.

Roláda:
Do piškotové rolády dáváme hladkou mouku a lžíci másla, aby se dala dobře svinout.

Přesolená omáčka:

Přesolenou omáčku napravíme, když v ní uvaříme syrový brambor a několik kapek citronové šťávy

Vejce:
Vejce s prasklou skořápkou nevyteče, jestliže ho uvaříme ve slané vodě.
Aby se vejce nechytala při smažení, přidáme do tuku trochu mouky.



A další rady:

vaření-Při vaření rýže přidáme trochu citronové šťávy, rýže zůstane bílá a nespeče se.
-Aby omastek  při smažení nestříkal, přidáme trochu jemné soli.
-Mladou zeleninu neškrábeme nožem, očistíme ji ve vodě kartáčkem. Pod slupkou je mnoho vitamínů.
-Těstoviny uchováváme ve skleněných nádobách, protože v pytlíku se k nim často dostane moučný mol.
-Citron před rozříznutím ponoříme do vařící vody, zvýší se tím jeho aroma.
-Při přípravě hub nedáváme příliš omastku, houby jsou samy o sobě těžko stravitelné.
-Luštěniny nikdy nevaříme ve vodě, ve které byly předem namočeny, ani nesolíme a nepřidáváme sodu.
-Aby ruce nepáchly při krájení cibule, stačí, když ruce důkladně promneme solí, která absorbuje zápach z cibule. Pak ruce omyjeme důkladně v horké vodě.
-Jahody trháme časně ráno, dokud nejsou prohřáté sluncem. Plody omyjeme na sítu a pak odstraníme stopky. Třešně naopak češeme večer. Nikdy nekonzumujeme nahnilé ovoce, ani je nevykrajujeme!



Jaké hovězí vybrat, abyste si opravdu pochutnali:
vaření či dušení: přední maso, podplečí, krk, hrudí, bok s kostí i bez kosti
pečení a smažení: zadní maso, plec, vrchní, nebo spodní šál
nejnáročnější úpravy (steak ap.) : roštěnec, svíčková



Chcete  rychle uvařit, péct moučník, a zjistila jste, že nemáte na čem byste odvážila suroviny?
Nezoufejte, můžete si poradit i bez váhy. Stačí k tomu běžné kuchyňské náčiní:



                         lžička (5ml)      polévková lžíce (15 ml)         hrnek (250 ml)
mléko                        5 g                      23 g                                260 g
olej                           4 g                      14 g                                 240 g
med                          7 g                      23 g                                 360 g
smetana                   5 g                       15 g                                250 g
cukr moučka              4 g                      15 g                                200 g
cukr krystal                4 g                      15 g                                220 g
strouhanka                 3 g                       9 g                                150 g
kakao                         3 g                     10 g                                100 g
pohanka                     5 g                     15 g                                190 g
mouka                        3 g                     10 g                                170 g
ovesné vločky            3 g                      10 g                               110 g
rýže                            5 g                      15 g                                220 g
sůl                              6 g                      20 g                                300 g
krupice                       4 g                      15 g                                200 g
Solamyl                      5 g                      17 g                                 220 g
prášek do pečiva       5 g                       15 g                                200 g
suš. mléko                  4 g                      10 g                                150 g
tvaroh                         6 g                      17 g                                200 g



A nakonec pár rad pro uchovávání surovin v lednici:

Rozhodně vyhoďte plísní napadené potraviny s obsahem vody, jako jsou ovoce, zelenina, kompoty, šťáva, polévky, omáčky, zavařeniny, sýry, tvaroh a uzeniny.
Plísňové jedy mohou vyvolat bolesti břicha,zvracení, problémy s krevním oběhem a trvalé poškození ledvin. Tekutinou se totiž neviditelně rozplynou v celé potravině. Nepomůže ani ohřívání  napadené potraviny!
Balené mleté maso a maso z drůbeže po uplynutí data spotřeby. Hrozí nebezpečí salmonely a bakterií (EHEC), které vyvolávají obzvlášť nebezpečné střevní infekce.
Vyhoďte rovněž konzervy s vypouklým víčkem! Je velká pravděpodobnost, že za tím je bakterie "clostridium botulinum", která produkuje mimořádně nebezpečný jed. Žije v půdě. Pokud se zelenina a plody důladně neočistí a nesterilizují, v konzervách se dále množí!

Životu nebezpečné: plesnivé obilí, ořechy(i když je napadena jen skořápka), jádra, semena a krájený chléb. Zde se tvoří obzvlášť nebezpečné plísňové jedy, tzv. aflatoxiny. Otrava těmito potravinami může způsobit poruchy jater, a podporují vznik rakoviny!

Typicky plísňový povlak na Hermelínu nepředstavuje problém - právě díky němu, této plísni, sýr dozrává. Při delším skladování se povlak rozšíří i na plochy řezu.

Ohřívaná jídla z hub a špenátu:
Pokud je rychle ochladíte, nejlíp v nádobě se studenou vodou a stejně tak je rychle zahřejete, nic vám nehrozí. Bakterie pak už nemají šanci. Ty se totiž tvoří jen tehdy, když se špenát a houby udržují déle v teplém stavu, nebo pokud je necháte stát při pokojové teplotě. Houby potom velmi rychle podléhají zkáze. Zbytky takového jídla uchovávejte nejdéle 1 den.

Kefír, podmáslí nebo jogurt, kterým se vzdouvá uzávěr - je to dobré znamení. Svědčí o tom, že jsou v něm živé bakterie, a ty jsou zdraví prospěšné.

Ohřívání ničí salmonelu.
Nejznámější infekcí získanou z potravin je u nás salmonela, která se většinou projeví průjmem. Dětem a starým lidem může dokonce způsobit smrt.
Salmonely se vyskytují hlavně v neopracovaných živočišných potravinách, jako jsou drůbež, mleté maso a vejce. Bakterie se při pokojové teplotě velmi rychle množí. Ohřívání (nejméně na 70°C alespoň 10 minut) je zabíjí, to však neplatí o zamrazování!
Prudce se množí v syrových nebo částečně upravovaných potravinách.


A jak dlouho vydrží?
Navařila jste víc jídla, než se spotřebovalo, zbyly knedlíky, maso, zelenina. Kdy se vyplatí je uchovat v ledničce a kdy je nejlepší je raději vyhodit?

Maso - v syrovém stavu můžete maso skladovat 2-3 dny, drůbeží 2 dny. Mleté maso zpracujte do 24 hodin od nákupu. Větší množství čerstvého masa raději ihned naporcujte a dejte zmrazit. Tepelně upravené maso můžete v chladu uchovat nejdéle 3 dny.

Vejce - měla by v chladu vydržet minimálně 4 týdny.
Důležité je před uskladněním neumývat, aby neztratila ochrannou vrstvu. Podle potřeby můžete vejce i zmrazit, ale žloutky a bílky oddělte a zamrazte zvlášť.

Bramborový salát - zejména o svátcích bývá v lednici velká mísa salátu s majonézou a postupně jej pojídáme třeba i 3 dny. Tak dlouho by bylo lepší skladovat jen salát s olejovým nebo citronovým dresinkem. Nakrájená cibule navíc rychle hořkne.

Těstoviny - uvařené těstoviny, nudle, kolínka nebo vrtule můžete skladovat v plastové dóze v lednici až 3 dny, dobře se hodí například do zapékaných jídel. Lze je i zamrazit.

Ryby - rybí maso se rychle kazí tepelně upravené i syrové. V ledničce skladujte rybu nejvýš 1 den.
Syrové ryby uchováte bez problémů  mrazáku až 2 měsíce.

Knedlíky - v hermeticky uzavřené nádobě vydrží v lednici až 3 dny. V mraženém stavu je můžete uchovat až 6 měsíců. Nikdy ale neskladujte syrové knedlíky, do lednice i mrazáku je vždy dejte uvařené.




Kacice – čtenářka
Chytrá Žena

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles