Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Salát a jeho příbuzní - ozdoba našeho jídelníčku - 1. díl

13. 02. 2009 | Škola vaření

Oblíbené dietní jídlo, vitamínová bomba, vydatná svačina, chutný předkrm… To všechno může být salát. A co je to vlastně salát? Obvykle jde o kombinaci libovolného druhu salátu (zelená složka), zeleniny (vitamínová složka) a oblíbeného dressinku či zálivky. Dnes jsem pro vás připravila dvoudílný seriál o nejčastějších druzích listového salátu a jejich příbuzných (zelené složky), se kterými se můžete setkat na pultech našich obchodů.

Rozhodně nejčastějším a nejpreferovanějším druhem je klasický HLÁVKOVÝ SALÁT.

Je ceněný především pro svou neutrální chuť, kterou využijeme jak při přípravě slaných tak i slaných druhů salátů. Velice oblíbenou a žádoucí kombinací se v dnešní době stává směs hlávkového salátu s jinou listovou zeleninou výraznější chuti (např. salát dubáček, mangold apod.) Ze zeleniny a ovoce můžeme tento salát kombinovat v podstatě s čímkoli.

Salát  a jeho příbuzníRady do kuchyně

Před přípravou salát důkladně omyjte a odstraňte vrchní vrstvu (max. 2) potrhaných nebo jinak poničených listů. Rozhodně odolejte pokušení použít do jídla jen křehká salátová srdíčka, protože obsah vitamínů a minerálů se v hlávce snižuje směrem dovnitř. Při přípravě listy nekrájejte nožem, ale trhejte na velikost sousta.

Tipy na nákup

Čerstvý salát poznáte podle zabarvení řezu na košťálu – pokud je plocha hnědá, byl salát sklizen už před nějakou dobou. Hlávkový salát je nejlepší kupovat těsně před přípravou, ale pokud jej orosíte vodou a zabalíte do vlhké utěrky, vydrží v lednici až tři dny.

Další oblíbenou odrůdou, které se často vyskytuje v našich košících, je LEDOVÝ SALÁT.

Ledový salát pochází z Kalifornie. Je oblíbený pro svou křehkost, odolnost a neutrální chuť. Spektrum využití je podobné jako u hlávkového salátu. Ze zálivek lze pak zejména doporučit octovou nebo smetanovou.

Rady do kuchyně

Ledový salát se nejčastěji podává nakrájený na tenké proužky. Oproti jiným druhům salátů je velice vydatný. Větší hlávka vystačí na 6-8 porcí.

Tipy na nákup

Čerstvost ledového salátu poznáme podobně jako u salátu hlávkového. Nicméně jak už jsem řekla, ledový salát je díky své kompaktnosti mimořádně odolný. Dobře zabalený ve fólii vydrží v lednici i tři týdny.

Salát  a jeho příbuzníPříbuzný ledového salátu ale podobný spíše listovému je salát s exoticky znějícím názvem BATAVIA.

Batavia má tmavě zelené až červenohnědé listy s načervenalými zvlněnými okraji. Odborníky je oceňován především pro svou kořeněnou příchuť a křupavé listy.

Rady do kuchyně

Dekorační listy salátu Batavia se nejčastěji používají k ozdobení salátových mís. Jeho delikátní chuť nejlépe vynikne ve směsi s ledovým nebo hlávkovým salátem. Při přípravě Batavii natrhejte na malé kousky a dressink nebo zálivku přidejte až těsně před podáváním.

Tipy na nákup

Při výběru dbejte především na pevnost listů, které nesmějí mít povadlé okraje. V chladničce si čerstvý salát uchová svěžest 4-5 dní.

ŘÍMSKÝ SALÁT známý také jako locika nebo letní endivie je další příbuzný hlávkového salátu.

Vyznačuje se temně zelenými, robustními a křupavými listy. Má lehce trpkou výraznou chuť. Nejlépe ho využijeme v kombinaci s bylinkami silných chutí nebo cibulí. Zajímavé chuťové variace docílíte přidáním smetanové zálivky.

Rady do kuchyně

Římský salát má jednu, u této skupiny zeleniny neobvyklou vlastnost: zůstává pevný i ve spojení s teplými jídly, takže se výborně hodí jako příloha k masu nebo rybám.

Tipy na nákup

Čerstvý římský salát poznáme především podle křupavých listů a pevné, uzavřené hlávky. Po nákupu je nejlepší spotřebovat ho hned, ale zabalený do plastikové fólie vydrží v lednici i tři dny.

Salát  a jeho příbuzníLOLLO ROSSO a LOLLO BIONDO – tato dvě italsky znějící jména patří dvěma atraktivním druhům salátu původem pocházejícím ze středomoří.

Lollo rosso se vyznačuje kadeřavými načervenalými listy. Jeho lehce nahořklá chuť ze všeho nejvíc připomíná oříšky. Proto se hodí především ke kombinaci s jinými neutrálními druhy salátů. Jeho zelený bratříček Lollo biondochuť jemnější a tónovanější. Oba druhy dobře chutnají přelité kořeněnými octovými zálivkami nebo smetanovými zálivkami. V salátové míse by nejradši jako své druhy viděli sýr, vejce, ryby, pečené maso a takřka všechny druhy zeleniny.

Rady do kuchyně

Lollo patří mezi trhané saláty. Listy odřízneme nebo také odtrháme od stonků a důkladně omyjeme. Kadeřavé listy zadržují velké množství vody, potřebují tedy po umytí důkladně osušit. Nejlépe uděláte, pokud je zabalíte do čisté utěrky a budete s ní chvíli točit nad hlavou. Mimochodem na stejném principu fungují ve středomoří běžné sušičky salátů.

Tipy na nákup

Lollo rosso i lollo biondo jsou čerstvé a chutné jen tehdy, pokud mají křehké listy. Proto neváhejte a přímo v obchodě jeden z listů nalomte. Pokud křupne, je to OK. Doma můžete saláty zabalit do plastové fólie a ponechat je v chladničce až týden, aniž by ztratily svou křehkost a chutnost.

SALÁT DUBÁČEK patří stejně jako předchozí jmenované k trhaným salátům.

Dubáček vytváří zpravidla asi půlkulové hlávky měkkých, tmavě zelených až červenohnědých listů podobných listům dubu. Jeho oříškovou lehce nahořklou příchuť oceníte nejlépe v kombinaci houbami, uzeným lososem nebo smaženými krutony. Ze zálivky vybírejte především výrazné chutě octa či česneku.

Rady do kuchyně

Listy dubáčku jsou velmi náchylné k poškození, proto je při přípravě opatrně natrháme, omyjeme a jen lehce oklepeme přebytečnou vodu. Využíváme je především jako chutnou dekoraci v salátových mísách nebo jako ozdobnou přílohu.

Tipy na nákup

Dubáček patří mezi mimořádně choulostivé druhy salátů, proto musíme být při jeho nákupu velmi obezřetní a kupovat skutečně jen to nejkvalitnější zboží. Listy by vždy měly být pevné a svěží. Dubáček musíte opravdu spotřebovat v den nákupu, protože přikrytý vlhkou utěrkou vám v ledničce vydrží nanejvýš přes noc.

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !