Bezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější receptyBezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Léto - čas jahodLéto - čas jahod Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 25.06. 2019
Dnes má svátek Ivan
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

12. 06. 2019 | Škola vaření
Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

1) I ledový čaj má svůj den/dny


Možná vás to překvapí, ale i ledový čaj už má svůj den. Vlastně co den? Ledový čaj je v současnosti tak populární, že mu patří celý jeden měsíc. V USA je totiž měsíc červen stanoven jako měsíc ledového čaje. A aby toho nebylo málo, tak se může pyšnit i svým Dnem ledového čaje, který připadá na 10.6.

2) Má za sebou bohatou historii


Ledový čaj, známý také jako Ice Tea, se začal v USA objevovat již v 60. letech 19. století. První tištěný záznam o ledovém čaji pochází z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat vylouhovat jeden den zelený čaj, pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně přilít tento čaj.

Ledový čaj3) Za „boom“ může Světová výstava


Oblíbenost ledového čaje výrazně stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem. Rozšířil se po celé Severní Americe a stal se nedílnou součástí mnoha domácností a společenských událostí.

4) Pyšní se vlastním příborem


Málokterý nápoj se může pyšnit tím, že na jeho konzumaci byl vyvinut speciální druh kuchyňského náčiní. Ledový čaj je ale jednou z mála výjimek. Jeho popularita byla totiž během krátké doby, tak velká, že vedla až ke vzniku nového příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích.

5) Není čaj jako čaj


I v případě ledových čajů platí - jiný kraj, jiný mrav. V různých zemích se můžete setkat s různým způsobem zpracování a odlišnou chutí. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, v jiných končinách země se podává neslazený.

6) Nepřeberné množství variant po celém světě


Dnes jsou ledové čaje rozšířeny po celém světě. Zákazníci mají na výběr z bohaté nabídky chutí - od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi.


7) Nebojte se párování chutí


Patříte-li mezi milovníky párování nejrůznějších chutí, dopřejte si k obědu či večeři i skleničku ledového čaje, který vytváří ideální kombinaci s různými druhy jídla. Například černý čaj s citronovou příchutí se skvěle hodí k uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná  k čerstvé rybě či červenému masu. Lehce nakyslá chuť zeleného čaje je pak ideální například k pokrmům z bílého masa nebo ryb.

Zdroj: Lipton
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Přehledné srovnání bankovních i nebankovních půjček online na Usetreno.cz



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !