8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezóna medvědího česneku je tu. Víte, jak ho využijete v kuchyni?

22. 03. 2022 | Škola vaření
Zapomeňte na chvíli na dušenou mrkev, kapustu i zelí a přivítejte ve své kuchyni první úrodu. Jaro už se hlásí a s ním i hit poslední sezóny – medvědí česnek. Přinášíme tipy, proč by vám v kuchyni rozhodně neměl chybět, v čem tkví jeho oblíbenost i proč se mu přezdívá „medvědí“.

Oblíbená jarní pochoutka prý za svůj přívlastek opravdu vděčí medvědům. Důvodem je, že byla první bylinou, která se na jaře po jejich dlouhém zimním spánku objevovala. Za svou dobrotou byli ochotni dojít i desítky kilometrů. Jiní tvrdí, že medvědí česnek pojmenovali Germáni. Mysleli si totiž, že jim dodá ukrutnou „medvědí“ sílu. 
 

medvědí česnekBohatý na minerály i vitamíny


Medvědí česnek je považován za přírodní antibiotikum. Je významným zdrojem vitamínu C a obsahuje také další vitamíny skupiny A, B1, B2. Najdete v něm glykosid, hořčinu i velké množství železa. Právě proto by vám zvlášť v období jarních chřipek a nachlazení neměl v kuchyni chybět.


Jak ho využít při vaření?


Pokud jste na medvědí česnek v kuchyni ještě nenarazili, je nejvyšší čas to napravit. Má totiž variabilní využití, a právě díky tomu se na něj budete každé jaro těšit. Na rozdíl od klasického kuchyňského česneku, kdy požíváme stroužky, si ceníme naopak jeho zelených listů. V receptech skvěle nahradí česnek i pažitku. Hodí se jako pesto k těstovinám, do salátů, polévek i jako příloha v podobě spařeného špenátu či s vařenými bramborami a máslem.


Pozor na záměnu!


Lidé si ho často pletou s konvalinkou. Na rozdíl od ní ale listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země. Zatímco u konvalinek jsou listy dva a rostou naproti sobě, květ je pak vzhledu klasu a má svou typickou vůni. Medvědí česnek tak poznáte hlavně po čichu.

Než se pustíte do vaření


Ať už se rozhodnete pro přípravu polévky, lahodného pesta nebo třeba jarního salátu, dbejte na to, abyste vybírali ty nejkvalitnější suroviny. Jen ty vám totiž zaručí, že bude vaše pochoutka chutnat přesně tak, jak má!


Jarní polévka z medvědího česneku


    • 300 g čerstvého medvědího česneku
    • 1–4 stroužky bio česneku
    • 150 g brambor
    • 2 lžíce másla
    • 70 g cibule
    • 500 ml vývaru (ideálně masový)
    • 150 ml čerstvé smetany
    • 2 ks pečiva na krutonky
    • pepř,  sůl

Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme najemno, poté je v hrnci na másle osmažíme. Po chvíli přidáme nakrájené brambory a celou směs okořeníme solí a pepřem. Podlijeme vývarem a vaříme do změknutí asi půl hodiny.  Následně si připravíme medvědí česnek. Oddělíme listy a stonky, které pokrájíme a přidáme do polévky. Listy rozmixujeme zvlášť na jemnou pastu. Jakmile jsou brambory uvařené, přidáme do polévky smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem. Po chvilce přidáme také pastu z listů a vše ještě jednou promícháme tak, aby se ingredience úplně propojily. Takto připravenou polévku můžeme případně dochutit a na závěr přidat na kostičky nakrájené a orestované pečivo.


Zdroj, foto: My jsme BIO

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už sa teším, mám ho veľmi rad.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles