Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Špaldová mouka – zdravější varianta pšeničné mouky

20. 08. 2017 | Škola vaření
Pšenice špalda, ze které se dělá špaldová mouka, zažívá v poslední době renesanci. Špaldu pěstovali před více než 8000 lety Asyřané, Egypťané, Germáni nebo Keltové. Z jídelníčku našich předků ji vytlačila až šlechtěná pšenice, která přinášela vyšší výnosy.

V současnosti se špalda vrací, protože má oproti klasické pšenici mnoho výhod. Tou první je už samotné pěstování – dá se pěstovat i na místech, kde klasická pšenice nepřežije. Je totiž odolná vůči nepřízni počasí, škůdcům a chorobám. Jedná se tak o velice oblíbený produkt tzv. organického zemědělství.

Druhou nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitamínů a minerálních látek než mouka klasická. Jde například o železo, zinek, magnézium nebo vlákninu, která pomáhá k správnému pohybu střev a metabolizaci cholesterolu a cukrů. Dále v ní najdeme vitamíny A, B, C, D, E a trávící enzymy. Špalda je lehce stravitelná a má nižší toxicitu pro alergiky. Mohou ji jíst i někteří lidé s alergií na pšenici, kterou však nezaměňte s celilakií. Špalda obsahuje lepek, a proto se nehodí při bezlepkové dietě.


Špaldová mouka přidává pokrmům příjemnou a lehce oříškovou chuť. Nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu a můžete s ní nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu. Pokud máte špaldová zrna, můžete z nich uvařit tzv. „špaldoto“, což je vlastně rizoto, kde rýži nahradíte právě špaldou.

Praží se z ní také špaldová káva, která je bez kofeinu a má jemnou chuť. Jedna švýcarská značka piva používá špaldu jako sladovou přísadu.





 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !