Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sváteční pečení aneb Aby se vánoční cukroví povedlo

18. 11. 2019 | Škola vaření
Blíží se čas, kdy začneme s pečením vánočních dobrot a cukroví. Věděli jste, že tradice pečení cukroví sahá až do pohanských dob?  Při zimním slunovratu se tak chránila rodina i dům před temnými silami. Například cukroví ve tvaru nejrůznějších zvířat mělo chránit chlévy. Sváteční vánoční stůl si mnozí z nás bez těchto laskomin neumí vůbec představit. Nejoblíbenějším cukrovím bývají pracny, vosí hnízda, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, perníčky a také nepečené cukroví.

Všechny tyhle sladkosti jsou sice nebezpečnou kalorickou bombou, ale kdo by odolal?  Naše tradiční vánoční menu sestává z rybí polévky, bramborového salátu, smažených řízků z kapra či jiného masa, nakonec přijde sladké cukroví a vše vydatně zapijeme vínem, pivem a likéry.

Při pečení cukroví nejčastěji používáme oříšky, med, čokoládu, rozinky, skořici, vanilku, kakao, mandle a jiné pochutiny. Oříšky, které jsou velmi vysoce kalorické a vydatné, můžeme z části nahradit ovesnými vločkami, opraženými bez tuku na pánvi. A  když oříšky a ořechy umeleme a opražíme je, získají tím mnohem intenzívnější chuť i vůni. Lískové oříšky oloupeme, aby měly lepší chuť. V teplé troubě je opražíme a pak mnutím a třením v utěrce je zbavíme slupky.

Ořechy jsou velmi výživné a obsahují řadu prospěšných látek.  Vlašské ořechy mají dostatek železa, fosforu i vápníku, obsahují ale málo sodíku, mohou je tedy konzumovat i lidé, kteří trpí dnou nebo nemocemi krevního oběhu a ledvin.  Protože jsou ale tučné, budeme je jíst střídmě, s mírou. Na zdobení cukroví potřebujeme neporušené celistvé plody - toho dosáhneme tak, že vlašské ořechy vložíme na asi 20 minut do vařící vody, potom opatrně špičkou nože jádra polovin oddělíme.
Pokud nám ořechy zbydou a nestačíme je zkonzumovat, můžeme si je nastrouhat do zásoby. Před žluknutím je ochráníme tím, že je vložíme do umělohmotné misky a uskladníme v mrazáku. Tak by měly vydržet bez úhony i několik měsíců.

K vůni Vánoc patří i skořice. Skořice je sušená kůra stromu skořicovníku. Ve starověkém Egyptě byla skořice používána k balzamování. V Číně se používala už kolem roku 2500 před naším lepotočtem. My ji použijeme  nejen jako přísadu do pečení cukroví, ale i jako sváteční dekoraci, ozdobíme jí třeba vánoční stůl, ovázaná hezkou mašličkou bude pěkně vypadat u dárků a také si s ní můžeme svařit třeba víno.

Vanilka
Její vůně je nezaměnitelná, má omamnou a sladkou vůni. Většinou použijeme hotový vanilkový cukr, ale  můžeme si doma vyrobit i vlastní: zakoupený vanilkový lusk rozdělíme na kousky nebo vydlabeme dužinu a uzavřeme spolu s cukrem do sklenice se šroubovaným uzávěrem.

Do cukroví přidáváme i sušené a kandované ovoce, například rozinky jsou velmi výživné a zdravé; díky obsahu cukrů je využíváme jako přirozené sladidlo. Před pečením je vždy propláchneme horkou vodou a na několik hodin namočíme v rumu. Při nákupu rozinek si je pozorně prohlédneme, jestli nejsou přesušené a lámavé. Hlídáme také datum spotřeby. Pokud zjistíme, že nám rozinky nepřiměřeně vyschly, namočíme je do citronové šťávy. Přibližně za půl hodiny by se měly vzpamatovat. Sušené ovoce můžeme nakládat i do alkoholu (rumu, koňaku a vodky), nebo do čokolády.

Mouku, kterou použijeme při pečení, vždy prosijeme. Docílíme tím provzdušnění, mouka se nakypří a těsto je pak kvalitnější. Zkusit můžeme i mouku sójovou, nahradíme jí asi 20 procent bílé mouky. Prosívání mouky opravdu není ztráta času, zvláště pokud ji máte delší dobu uskladněnou a slehla.

Při pečení ve formičkách nejde někdy cukroví vyklopit. Samozřejmě je nutné vyklápět ho ihned po upečení, jakmile je vyndáme z trouby. Pokud nejde cukroví vyklopit, zkusíme opatrně formičkou klepnout o hranu stolu. A před vlastním pečením formičky vymazané tukem vložíme na chvíli do ledničky, potom teprve je vysypeme moukou. Pak už by nám mělo jít cukroví snadno vyklopit. A když už jsme u mazání, nezapomeneme ani na mašlovačku. Pokud je cítit starým tukem, nejprve ji důkladně omyjeme, potom na ni kápneme několik kapek octa a lehce otřeme. Necháme důkladně vyschnout.

Cukroví se rádo lepí na plech, před pečením proto plech vymažeme máslem nebo použijeme pečicí papír.
Upečené cukroví necháme odpočívat v chladu aspoň 14 dní. Většinou začínáme s pečením okolo Mikuláše.
S pečením to rozhodně nepřehánějte, není třeba mít doma desítky druhů cukroví. Pokud nebudete mít na pečení čas, upečte opravdu jen dva až tři druhy toho vašeho nejoblíbenějšího, nebo zakupte u cukrářů cukroví hotové. Vánoce jsou tu přece od toho, abychom je strávili pokud možno v klidu a pohodě. Přeji vám všem příjemně strávený předvánoční čas.

Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Sváteční pečení aneb Aby se vánoční cukroví povedlo:

Sváteční pečení aneb Aby se vánoční cukroví povedlo
Sváteční pečení aneb Aby se vánoční cukroví povedlo
Sváteční pečení aneb Aby se vánoční cukroví povedlo
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jako vždycky vyborny članekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké. Smajlík Úplně cítím tu krásnou vůni čerstvě upečeného cukroví...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně napsaný článekSmajlík
Už jsem nakoupila suroviny a v prosinci se do toho pustímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík - taky bych ráda strávila Vánoce v klidu a pohodě Smajlík. Snad se zadaří Smajlík Na pečení se teprve chystám.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěknej článek.....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles