Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Taje indické kuchyně

16. 09. 2010 | Škola vaření

Pro indickou kuchyni jsou charakteristické převážně bezmasé, velmi výrazně okořeněné pokrmy dochucené ještě nejrůznějšími druhy bylinek. Základní surovinou pro přípravu jídel je rýže (indický kuchař si může vybrat z asi 200 druhů), dále pak luštěniny (hlavně čočka) a velké množství nejrůznější zeleniny.

Rovnováha chutí

Základem indické kuchyně je jednoduchost. Jídla denní potřeby mají za úkol zasytit. Požitek z jídla patří pouze k oslavám a významným příležitostem. Nebýt přítomnosti mnoha nejrůznějších druhů koření, nezbylo by nám, než označit indickou kuchyni za poněkud jednotvárnou.

Indičtí strávníci rozlišují na rozdíl od nás šest základních chutí: sladkou, slanou, kyselou, trpkou, hořkou a palčivou a pak spoustu vedlejších chutí, vzniklým promísením těch základních. Při každém jídle musí být tyto chuti v rovnováze. Proto v Indii k extra pálivému kari dostanete ještě chladivý zeleninový salát a nasládlé chutney (čatní).

Není rýže jako rýže

Rýže má v indické kuchyni své pevné a nezastupitelné místo. Velká pozornost se věnuje už jejímu výběru. Opravdu kvalitní druhy rýže mohou být v ideálních podmínkách skladovány až 15 let, aby získaly své typické vlastnosti. Taková rýže se musí vařit velmi pomalu, třeba i několik hodin. Někdy se do vody, ve které se vaří, přidává ještě šafrán nebo curry (kari), aby rýže získala lepší barvu. Dobře uvařená rýže musí být suchá a sypká. Rýži připravené v páře nebo ve vodě se říká džávl.

Trochu pracnější, ale o to chutnější, je rýže připravovaná na másle – makani. Předem uvařená a vychladlá rýže se opečeme na tuku tak, aby se všechen tuk do rýže vsákl. Rýže makani bývá nejčastěji připravována na přepuštěném másle ghí. Z rostlinných olejů se používají hořčičný, slunečnicový, podzemnicový či sezamový.

Místo pro koření

Indické pokrmy jsou připravovány jednoduchou úpravou masa, zeleniny a ovoce. Z masa je nejoblíbenější jehněčí a vepřové, často se používá i drůbež a ryby. Zato s hovězím masem se v Indii téměř jistě nepotkáte – krávy jsou pro Indy posvátné. Zelenina se málokdy konzumuje syrová, častěji se připravuje lehce opečená, uvařená nebo zapečená. Velmi často se nakládá do nasládlých nebo pikantních nálevů – tzv. chutney (čatní). Ovoce patří téměř výhradně do sladkých dezertů.

V indické kuchyni má rozhodně nezastupitelné místo koření. K základní výbavě každého kuchaře patří průměrně 25 druhů a zhruba stejně tolik směsí. Nejznámějším indickým kořením je určitě curry (kari) – směs zázvoru, koriandru, kardamomu, kmínu, papriky, pepře, šafránu, kurkumy a mnoha dalších. Další oblíbenou směsí je garam masala – nasládlá jemně pomletá směs několika druhů koření (mimo jiné kardamomu, hřebíčku a skořice), která se do jídla přidává až těsně před koncem vaření. Velmi často se přidává i do čaje.

Koření slouží v indické kuchyni i jako léčivý prostředek. Například hřebíček je oblíbený díky svým antiseptickým účinkům, zázvor pomáhá proti nadýmání a kurkuma je známá jako výborný prostředek proti spáleninám.

Mezi nejpopulárnější koření patří v Indii šafrán, který dodává pokrmům jejich typicky nazlátlou chuť. Velmi oblíbený je i muškátový oříšek, bobkový list, česnek a mák.


Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !