Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tvrdý tvaroh v kuchyni

24. 03. 2014 | Škola vaření
Tvrdý tvaroh si většina z nás umí představit jen jako sypání na ovocné knedlíky nebo nudle s mákem. A to je velká škoda, protože tvaroh v této podobě je nejen velmi chutný, ale také dobře stravitelný a s vysokým obsahem bílkovin.

Tvaroh vlastně systémově řadíme do skupiny kyselých sýrů. Vzniká srážením bílkoviny kaseinu v kravském nebo kozím mléce. Podle způsobu srážení pak vznikne buď tvrdý tvaroh (srážení kyselinou mléčnou) nebo měkký tvaroh s nasládlou chutí ( srážení za pomoci mikroorganismů a enzymů). Proto tvrdý tvaroh připomíná svou chutí běžný tvrdý sýr.

Tvaroh má nezastupitelnou roli v jídelníčcích zdravé výživy a při nejrůznějších dietách. Má vysoký obsah kvalitních lehce stravitelných bílkovin, které dodávají tělu tolik potřebné aminokyseliny a samozřejmě také vápníku, který pomáhá při redukci hmotnosti a je důležitý pro zdraví kostí a zubů.

I když je tvaroh výživný, jeho energetická hodnota je poměrně nízká. Tvarohem lze proto nastavit celou řadu jídel, která pak budou sytější a vy nedostanete tak brzy hlad. Jedna porce tvarohu pro dospělou ženu by měla mít asi 100 gramů, muži si pak mohou dopřát gramů 150.

Tvrdý tvaroh v kuchyniNaslano i nasladko


Tvrdý tvaroh nastrouhaný na knedlíky nebo nudle patří mezi evergreeny, ale využijete ho i při pečení. Celé balení jednoduše nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do perníku nebo podobného koláče. Tvaroh utvoří v těstě mírně spečené hrudky příjemné chuti.

Nastrouhaný tvaroh je možné také smíchat s kapkou mléka a vanilkovým cukrem a podávat jako dezert s čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Můžete ho také jíst jen tak jako odpolední svačinku – posypaný vanilkovým nebo skořicovým cukrem.

Ve studené kuchyni nahradíte kousky sýra v zeleninovém salátu malými kostkami tvrdého tvarohu, které můžete lehce posolit, pokapat olivovým olejem nebo je jednoduše smíchat se zálivkou. Tenké plátky můžete využít i při přípravě chlebíčků nebo jednohubek. Bleskové pohoštění vykouzlíte třeba z rohlíků nakrájených na kolečka s jemnou vrstvou másla nebo margarínu, které ozdobíte kousky tvarohu a dílkem rajčete.

Tvrdý tvaroh můžete také obalit v koření rychle ho z obou stran osmažit na pánvi. Dobře se hodí také nastrouhaný do míchaných vajíček nebo na rozpékané toasty. Neztratí se ani v omeletách nebo hamburgerech.  

Až půjdete do obchodu pro tvrdý tvaroh, podívejte se nejdříve do regálu se zlevněným zbožím. Právě tam se totiž často dostane, protože není v kuchyni využíván tolik jako jeho měkčí bratříček. Často tak získáte chutnou a výživnou potravinu za poměrné nízký peníz a to se při dnešních cenách jídla určitě vyplatí.

Notburga
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to jsem vůbec netušila jsem příjemně ponaučena něco vyzkoušímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles